Tutkimus on selvittänyt, minkä sanan Antero Mertaranta sanoo useimmin – Kuinka monesti tänään?

Petteri Ryynänen
Tutkimus on selvittänyt, minkä sanan Antero Mertaranta sanoo useimmin – Kuinka monesti tänään?

Mika Saukkonen selostaa MM-kisoja maksuttomalla MTV3-kanavalla, maksullista tuotetta myydään Antero Mertarannan (kuvassa) äänellä.

Tapio Neva

Urheiluselostajat ovat olleet koko kansan tuntemia draamataiteilijoita Martti Jukolan, Paavo Noposen ja Pekka Tiilikaisen ajoista lähtien. 2000-luvun tunnistettavin selostajaääni kuuluu Antero Mertarannalle. Hän on selostanut kaikki jääkiekon MM-kisat vuodesta 1995 lähtien eli nyt Mertarannalla on menossa MM-turnaus numero 24. Hänen selostuksensa kuullaan C Morella.

Mertarannan asemaa kansallisena äänitaiteilijana kuvastaa se, että hänen selostuksistaan on tehty musiikkiversioita ja myös yksi pro gradu -tutkielma. Netta Kivimäen tekemä ja vuonna 2015 Joensuun yliopistossa hyväksytty gradu käsitteli Mertarannan jääkiekkoselostuksissaan käyttämiä metaforia.

Tutkimusotantaan kuuluneissa selostuksissaan Mertaranta käytti eniten (78 mainintaa) moottoriajoneuvoihin ja liikenteeseen liittyviä vertauksia. Näitä olivat muun muassa neljällä sylinterillä, uusi vaihde silmään, jarrut päälle, polttoaine, puolivaloilla, diesel, karauttaa kiville, turboruuvi, ylikierrokset, seilata, trafiikki, veneen pohjatappi irtoaa, kuskin paikalla ja ralli.

Toiseksi eniten (61) löytyi rakentamiseen liittyviä metaforia: muuri, paaluttaa, tukipilari, kulmakivi, seinä, betoniosasto, purkaminen, takapiha ja klipsi (hakanen, nipistin).

Sotaterminologia jäi ehkä hieman yllättäen vasta sijalle kolme (56). Sotasanastoa edustivat rykmentti, rintama, reservi, soturi, sotaratsu, telaketjuosasto, sytytyslanka, ruuti, tulittaminen, pommi, miina, tykki ja jytinä.

Mikä on yleisin sana, mitä Mertaranta selostuksissaan käyttää?

Jälleen.

Ilta-Sanomat laski, että Mertaranta käytti viime keväänä Suomi-Slovenia-ottelussa 58 kertaa jälleen-sanaa. Jo selostuksen aloitusvirke oli enteellinen:

–Jälleen Suomi lähtee mielenkiintoisesti pelaamaan tätä peliä.

Jääkiekon MM: Puolivälierä Suomi - Sveitsi, MTV3 ja C More klo 21.10


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Graduista ei päästä eroon

    Tällaista gradua on hauska lukea! Kopsaamisesta ei tule syytteitä, koska lainaukset on Mertarannan huutamista selostuksista otettu ja säntillisesti viiteluetteloon merkattu. Mertaranta osoittautuukin luultua monipuolisemmaksi äänitaiteilijaksi. Hienoa Netta!

  • Nimetön

    saukkonen on ihan kelpo selostaja ei tarvii ihmetellä mitään pomppukiekkoja

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio