Simopekka Virkkula

Ulkolinja: Turistit, pysykää poissa

★★★ Haaveiletko lomareissusta Venetsiaan tai Barcelonaan?

Suljepa hetkeksi Momondo ja Trivago, katso illan saksalainen Ulkolinja-dokumentti ja harkitse sitten asiaa uudestaan.

Ihmiskunta tekee tätä nykyä yli miljardi ulkomaanmatkaa vuodessa. Halpalennot ja Airbnb-tyyppiset edulliset majoitukset paisuttavat lukua päivä päivältä.

Suosituimpien matkakohteiden asukkailta palaa jo pinna. Loputtomat turistilaumat tukkivat kadut ja kulkuvälineet ja jättävät jälkeensä roskakaaoksen.

Vuosisataiset asuinsijat muuttuvat teemapuistoiksi ja vuokrat nousevat niin, että alkuperäiset asukkaat joutuvat jättämään kotinsa.

Mielenosoituksia ja turistibussien saartamista

Dokumentaristi Antje Christ vie katsojan Venetsiaan, Barcelonaan ja Kroatian eteläkärjen Dubrovnikiin. Yhtä hyvin kuvauspaikaksi olisi käynyt Rooma tai Amsterdam. Kaikkialla sama tilanne: sappi kiehuu.

Parin viime vuoden aikana tilanne on kärjistynyt mielenosoituksiksi ja suoraksi toiminnaksi. Turistibusseja ja risteilyaluksia saarretaan ja megafoneista kaikuvat tylyt toivotukset: "Tourist go home!"

Ulkolinja-dokumentissa pääsevät ääneen niin asukkaat, ympäristöaktivistit kuin turismilla elävät yrittäjät. Paikallisviranomaisten kommenteissa on kiinnostavia eroja: Barcelonassa pormestari tunnustaa ongelmat, Venetsiassa ja Dubrovnikissa niitä yhä vähätellään.

Turismiähky on kuuma teema, josta kirjoitellaan laveasti ja värikkäästi pitkin Eurooppaa. Ulkolinjan kuvaus aiheesta ei ole syvällisimmästä päästä eikä edes enää aivan tuore.

Tunti telkkarin ääressä saattaa silti kääntää muutaman matkasuunnitelman.

TV1 torstai 4.7. klo 22.05


Kommentit (1)

  • turistiähky

    Saa nähdä miten porilaiset reagoivat rakkaan karhukaupunkinsa väenpaljouteen ”superkesänä 2018”.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio