Euroviisut on siinä mielessä hieno kykykilpailu, että osallistujien saamat pisteet on raportoitu tarkasti ja ne ovat kenen tahansa luettavissa.
Kuten tiedettyä, Suomen Käärijä sai eri puolilta maailmaa massiivisen määrän yleisöääniä. Se ei kuitenkaan riittänyt voittoon, koska Loreen keräsi niin monen asiantuntijaraadin pisteet.
Lopulta Suomi hävisi 57 pisteellä.
Pistetaulukoita tutkiessa huomaa, että viiden maan raadit ovat antaneet Ruotsille täydet 12 pistettä ja jättäneet Suomen nollille. Nämä ovat Albania, Moldova, Ukraina, Britannia ja Saksa.
Yhteensä ne antoivat siis Ruotsille 60 pistettä enemmän kuin Suomelle. Jos ne olisivat valinneet suosikkinsa ja inhokkinsa toisinpäin, Suomi olisi voittanut koko kilpailun.
Näin ne siis vähintäänkin sinetöivät Käärijän kohtalon.
Käärijä esiintyi Euroviisujen finaalissa.
Jatketaan jossittelua. Koska kunkin maan asiantuntijaraadissa istuu viisi ihmistä, Käärijän voitto tai häviö oli 25 ihmisen käsissä. Se on pieni määrä, kun ajattelee heidän äänensä painoarvoa suhteessa miljooniin kotisohvalla äänestäneisiin.
Myös viisut järjestävä Euroopan yleisradiounioni EBU on antanut ohjeet asiantuntijaraatien kokoonpanoon. Ohjeiden mukaan jäsenten on edustettava musiikkialaa. Hyväksyttäviä toimenkuvia ovat ainakin laulaja, radiotoimittaja, säveltäjä, sanoittaja tai tuottaja.
Ohjeiden mukaan raadin antamiin pisteisiin puolestaan tulisi vaikuttaa kappaleen omaperäisyys, lyriikat, sävellys, esittäjän laulutaidot sekä yleinen vaikutus esityksestä ja show’sta.
Ehkä laulutaitoa lukuun ottamatta määreet pätevät yhtä lailla niin Loreeniin kuin Käärijään.
””Kappaleen esittämät arvot ovat minulle tärkeitä.”
Millaisia jäseniä noissa viidessä raadissa siis vaikuttaa?
Raivoisan googlettelun perusteella raatilaiset tuntuvat solahtavan EBU:n määrittelemään kastiin. On säveltäjiä, sanoittajia ja tuottajia, useampi musiikkitoimittaja sekä tietysti joukko useampia aiempia euroviisuedustajia.
Juttujen perusteella liki pitäen kaikki tuntuvat olevan vähintäänkin pikkujulkkiksia maassaan.
Otetaanpa sitten yhteys luonnonkauniiseen Moldovaan, jonka raati siis antoi Ruotsille täydet pisteet ja jätti Suomen nollille.
Viorica Atanasov on moldovalainen laulunopettaja ja laulaja, joka esittää keikoillaan monenlaista musiikkia. Atanasov vahvistaa, että hänen listallaan Loreen pääsi kärkisijoille, Suomi taas jäi häntäpäähän.
Äänestyksessä jokainen raadin jäsen antaa omat pisteensä, jotka sitten lasketaan yhteen.
”Oma osaamiseni on laulunteossa ja laulutekniikassa, joten arvioin kilpailijoiden esityksiä erityisesti siitä näkökulmasta”, hän sanoo.
Kappaleita analysoidessaan Atanasov sanoo kiinnittäneensä huomiota erityisesti kappaleen tekstiin, soundiin, omaperäisyyteen sekä laatuun omassa genressään. ”Myös kappaleen esittämät arvot ovat minulle tärkeitä”, hän sanoo.
Loreen Euroviisujen finaalissa.
Loreenin ja Käärijän sijoittuminen eri päihin pistetaulukkoa voisi antaa olettaa, että Moldovan tuomaristo karsastaisi reippaampaa musiikkia. Olisiko niin, että raatilaiset ovat kevyemmän tai jopa klassisen musiikin ammattilaisia ja siksi ihastuneet enemmän Loreenin voimaballadiin kuin Käärijän rytmikkääseen karjahteluun?
Atanasov kiistää väitteen. Hänen omassa repertuaarissaan on myös rockia, ja raadin joukossa on myös kaksi poppia esittävää laulajaa. Myös säveltäjäksi merkitty jäsen soittaa rockbändissä kitaraa.
Atanasovilla on kokemusta Euroviisuista myös tekijän näkökulmasta, sillä hänen muiden sanoittajien ja säveltäjien kanssa tekemiään kappaleita ollut mukana useissa Moldovan karsinnoissa. Niistä kuuluisin on Nicoleta Savan esittämä Esencia del Sur, josta tuli pieni hittikin Euroopassa.
Atanasov uskoo myös Cha Cha Chan mahdollisuuksiin kansainvälisillä hittimarkkinoilla. ”Se on yksinkertainen mutta tarttuva kappale. Olen varma, että monet oppilaani ovat äänestäneet sitä, ja tulen varmasti laulattamaan sitä tunneillani.”
Sosiaalisessa mediassa noussutta jälkinäytöstä hän pitää ikävänä. ”Vihamielisiä viestejä lentelee, mikä on sääli, sillä musiikin tulisi yhdistää meitä. Toivoisinkin, että yleisö osaisi rakastaa molempia kappaleita ja kuuntelemaan niitä ärsyyntymättä. Toivon myös, että Käärijä tulee jonain päivänä keikalle Moldovaan.”