EBU nimesi kuusi maata, jotka yrittivät antaa Euroviisuissa ääniä toisilleen: Uudet todisteet näyttävät huijauksen aukottomasti

Eurovisionworld-sivusto on julkaissut todisteet, joista epätyypillisen äänestyskäyttäytymisen näkee aukottomasti.

Nadir Rustamli edusti vuoden 2022 Euroviisuissa Azerbaidžania ja sijoittui finaalissa lopulta sijalle 16. Hänen maanmiehensä tuomaristossa harrastivat EBUn mukaan vilppiä toisen semifinaalin aikana.

20.5. 8:41

Euroopan yleisradioliitto EBU nimesi torstaina ensi kertaa kuusi maata, jotka olivat yrittäneet antaa vilpillisesti ääniä toisilleen tämän vuoden Eurovision laulukilpailussa. Valtioiden lista on sama, joka on jo aiemmin tullut julki muista lähteistä: Azerbaidžan, Georgia, Montenegro, Puola, Romania ja San Marino.

Aiemmin EBU oli ilmoittanut, että kuuden maan viisutuomareita epäillään tällaisen vilpin yrityksestä. Torstain lausunnossa ei puhuttu enää epäilystä, vaan EBU toteaa, että nämä maat olivat äänestäneet toisiaan.

Vilppi ei kuitenkaan onnistunut, sillä EBU ja sen yhteistyötahot havaitsivat epäilyttävät äänestystulokset. Tilanne ratkaistiin siten, että EBU määritti kyseisten kuuden maan antamat pisteet uudelleen.

Vilppi koski nimenomaan toisen semifinaalin äänestystä. Annetuista äänistä voi päätellä, että kuuden maan tuomarit ovat sopineet äänestävänsä toisiaan. Eurovisionworld-sivusto on julkaissut todisteet, joista epätyypillisen äänestyskäyttäytymisen näkee aukottomasti.

Äänestyshuijaus havaittiin kuitenkin heti, ja siksi kyseisten maiden tuomariäänet määriteltiin uudelleen. Äänet laskettiin sen perusteella, kuinka samanlaisen äänestyshistorian omaavat maat olivat äänestäneet.

EBU päätti myös, ettei se aio hyväksyä kyseisten maiden tuomariääniä sellaisenaan myöskään finaalissa.

EBU totesi torstain lausunnossaan niin ikään, että Euroviisujen tämän vuoden tulokset ovat nyt lopulliset. Valitusmahdollisuutta ei enää ole.

Vuoden 2022 Eurovision laulukilpailun voitti ylivoimaisesti Ukrainan edustaja Kalush Orchestra kappaleellaan Stefania. Suomen edustaja The Rasmus eteni sävelmällään Jezebel finaaliin, mutta sijoittui loppukilpailussa häntäpäähän sijalle 21.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut