Päivän leffapoiminnat: Sotilaita jyrätään armottomasti jo ennen rintamaa – Kubrickin Vietnam-kuvauksessa on houreen ja painajaisen tuntua - Viihde - Satakunnan Kansa

Päivän leffapoiminnat: Sotilaita jyrätään armottomasti jo ennen rintamaa – Kubrickin Vietnam-kuvauksessa on houreen ja painajaisen tuntua

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta elokuvaa.

Full Metal Jacket on armoton kuvaus sotilaskoulutuksesta, joka jyrää nuoria miehiä niin, että jotkut ovat raunioina jo ennen kuin ehditään Vietnamin taistelutantereille. Kuvassa Matthew Modine.

14.12.2020 7:00

Full Metal Jacket

★★★★ Stanley Kubrickin elokuvan jälkeen joulumielellä on vain yksi suunta: nousuun. Armoton kuvaus sotilaskoulutuksesta jyrää nuoria miehiä niin, että jotkut ovat raunioina jo ennen kuin Vietnamin taistelemaan ehditään. Monista kollegoistaan poiketen Kubrick ei lähtenyt Kaukoitään kuvaamaan, mikä vain lujittaa houreen ja painajaisen tuntua. Koville joutuvat Matthew Modine, Adam Baldwin ja Vincent D’Onofrio. (Britannia 1987)

Sub klo 21.00

Christmas Duet

★★ Elokuvan alussa värkätään muovisia joulukoristeita, ja muovilta tuntuu jatkokin. Charley Rose on laulajanuran jättänyt Averie, joka pitää majataloa somassa pikkukaupungissa. Kesken kaiken emännän eteen tupsahtaa Jesse (Rome Flynn), duettokumppani takavuosilta. Siinähän käy niin kuin arvata saattaa, mutta samalla saadaan syy laulaa. Muovin sävy alkaa vaihtua siirappiin, mikä kuuluukin perinteisiin joulumakuihin. Ensiesitys. (USA 2019)

TV5 klo 15.20

Yön ritari

★★★★ Hetken kestää elämää, ja sekin synkkää ja ikävää. Eivätkä edes tonttu-ukot hypi, kun Heath Ledgerin ikimuistoisesti räjähtänyt Jokeri-hahmo ottaa parketin haltuun. Christopher Nolan on ohjannut synkimmät Batman-elokuvat, ja trilogian toisessa osassa pimeys vain sakenee. 9/11 -terrori-iskujen muistot ja pelot elävät tarinassa, jossa sekasorto leviää Gotham Cityyn. Christian Bale jatkoi tiukkaa linjaansa Lepakkomiehenä. (USA 2008)

Hero klo 21.00

Full Metal Jacket on armoton kuvaus sotilaskoulutuksesta, joka jyrää nuoria miehiä niin, että jotkut ovat raunioina jo ennen kuin ehditään Vietnamin taistelutantereille. Kuvassa Matthew Modine.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: