Sika, se joulumielen tuo, mutta miten käy joulupöydässä? – Dokumentti kertoo viisaista sioista, jotka ratkovat nokkelasti ongelmia - Viihde - Satakunnan Kansa

Sika, se joulumielen tuo, mutta miten käy joulupöydässä? – Dokumentti kertoo viisaista sioista, jotka ratkovat nokkelasti ongelmia

Siat ovat hyviä sopeutumaan: ne ovat vallanneet lähes kaikki elinympäristöt Siperiasta tropiikkiin.

14.12.2019 8:21

Avara luonto: Sikojen salattu elämä

☆☆☆ Ihanista pikkupossujen kuvista huolimatta ei tämä ohjelma pelkkää söpöilyä ole. Ruudussa näkyy myös villisikojen rajuja yhteenottoja.

Sikojen salattu elämä -dokumentti keskittyy enemmän luonnonvaraisiin sikoihin kuin maatiaispossuihin. Luonnonvaraisia sikalajeja on yli 20: on villisikaa, pahkasikaa ja hirvisikaa eli barbirussaa.

Siat ovat vallanneet lähes kaikki elinympäristöt Siperiasta tropiikkiin. Siperian possuthan ovat sikoja lampaan vaatteissa! Kun on yltä päältä kiharan villan peitossa, pärjää jopa -50 asteessa.

Sika on sosiaalinen eläin

Hyvän hajuaistinsa ansiosta sikoja käytetään ruuantuotannon lisäksi tryffeleiden etsintään.

Sioilla on myös todella hyvä muisti. Paalilabyrintissä nähdään todiste siitä. Makupalojen löytäminen on uskomatonta! Hyvämuistisuuden vuoksi nämä eläimet ovat myös nokkelia ratkomaan ongelmia.

Sosiaalisiakin ne ovat. Kolme emakkoa kasvattaa pahnuettaan yhdessä toinen toisiaan auttaen. Savannilla loisten loitolla pitämiseksi siat ovat keksineet jopa yhteistyötä toisten lajien kanssa.

Bahaman uimaripossut ihastuttavat

Hauskinta antia ovat Bahaman saarella rantavesissä uiskentelevat ja hiekassa käyskentelevät rennot ja tyytyväiset possut. Saarille on syntynyt jossain vaiheessa pieni sikakanta. Näistä Bahaman possuista on tullut kuuluisa matkailunähtävyys ja siat osaavatkin uida veneille turisteja vastaan makupalojen toivossa.

Tuleeko dokumenttitarkoituksella joulun alla? Toisaalta se avartaa tietämystä tästä joulueläimestä, mutta nyt on pelko siitä, että mieleen tulevat kuvat söpöistä porsaista ja sian viisaasta mielestä joulupöytään istuessa.

Jouluna sikaa mä muista en

Vain kinkkua vahtaan himoiten

TV1 klo 18.45

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos