Vanheneminen on muutakin kuin raihnaisuutta – radiodokumentti on hajanaista pohdintaa vanhuudesta - Viihde - Satakunnan Kansa

Vanheneminen on muutakin kuin raihnaisuutta – radiodokumentti on hajanaista pohdintaa vanhuudesta

Kim Modigin ja Heidi Wennerstrandin radiodokumentti kysyy muun muassa, miten vanhuutta pitäisi elää.

22.3.2020 7:00

Radio Variaatio: Säröääniä: Hopeakulttuuri

☆☆☆ Vanheneminen herättää monissa enimmäkseen negatiivisia ajatuksia. Vanhuushan tarkoittaa raihnaisuutta ja luopumista – paitsi tietenkin silloin, kun se osuu omalle kohdalle. Silloin voi ajatella, että nyt alkoi kolmas ikä, joka on täynnä vapautta, viisautta ja elämäntaitoa.

Mutta mistä tietää, että itse ikinä edes saavuttaa seniorivaiheen? Kuka sanoo, miten vanhuutta pitäisi elää?

Näitä kysellään Heidi Wennerstrandin ja Kim Modigin Radio Variaatioon tekemässä radiodokumentissa Hopeakulttuuri. Ylen pitkien radiodokumenttien ja featuren areena, Variaatio, jatkaa Radioateljeen ja Todellisten tarinoiden perinnettä.

Ohjelmapainottaa, että pian suuri osa suomalaisista on hopeahapsisia vanhuksia.

Senioreista ei puhuta tarpeeksi

Tekijöiden mielestä senioreista ei nykyään puhuta tarpeeksi. Silloinkin kun puhutaan, puhe on helposti vähättelevää ja leimaavaa. Sukupuolittamalla ja "iättämällä" lyömme toinen toisiimme ennakkoluuloisia leimoja.

Kolmevarttinen dokumentti koostuu hajanaisista pohdinnoista ja ääneen ajattelusta. Välissä kuullaan tekijöiden muistoja ja kokemuksia esimerkiksi muistisairaiden omaistensa kanssa toimimisesta.

Ainakin se käy selväksi, ettei vanheneminen ole pelkkää huononemista. Muistisairaan seurassa ymmärtää, mitä hetkessä eläminen on. Se voi joskus olla hienoin kohtaaminen ikinä.

Yle Radio 1 klo 18

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut