Päivän leffapoiminnat: Kirjastovirkailija kostaa raiskaajalleen - Viihde - Satakunnan Kansa

Päivän leffapoiminnat: Kirjastovirkailija kostaa raiskaajalleen – Jörn Donnerin elokuva osui jo 1970-luvulla ahdistelun ja hyväksikäytön teemoihin

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta elokuvaa.

(1978) Märta Tikkasen romaaniin perustuvassa elokuvassa raiskattu nainen päättää kostaa miehelle samalla mitalla. Vastaako miehen nöyryytys naisen kokemaa tuskaa? O: Jörn Donner. Pääosassa Anna Godenius.

18.2.2020 7:00

Miestä ei voi raiskata

☆☆☆ Vaikkei elokuvan nimi paikkaansa pidäkään, osui se jo 1970-luvulla hyvin tämänpäiväisiin ahdistelun ja hyväksikäytön teemoihin. Jörn Donner ohjasi Märta Tikkasen romaanista pinnalta viileän mutta sisäisesti kiehuvan draaman. Eva on neljäkymppinen kirjastovirkailija ja yksinhuoltajaäiti, joka suunnittelee kostoa raiskaajalleen. Mutta millä mittarilla tuska ja häpeä lasketaan? Roolissa on ruotsalainen Anna Godenius. (Suomi/Ruotsi 1978)

Yle Teema & Fem klo 21.55

Boogie Nights

☆☆☆☆ Takavuosien pornoteollisuus saattaa olla tunkkainen aihe, mutta Paul Thomas Andersonin elokuva katselee sitä kuin ilotulitusta. Ainakin siihen asti, kun 1970-luvun huuma taittuu kasarikrapulaan. Mark Wahlberg on strategisista paikoista sopivasti venähtänyt nuorimies. Hänet Burt Reynoldsin esittämä ohjaaja tempaa alalle, jossa mukamas yhdistyvät työ ja rankka huvi. Huumeiden voimalla elämää on paossa myös Julianne Moore. (USA 1997)

Sub klo 21.00

Liekeissä

☆☆ Omanlaiset pakkomielteet vievät miestä myös John Wellsin ohjaamassa draamassa. Bradley Cooper on lontoolaisen fine dining -ravintolan huippukokki, joka jättää rilluvuodet taakseen ja janoaa kolmatta Michelin-tähteä kuin Benito Mussolini Etiopiaa. Pannujen valtakunnan diktaattoria katsovat kaihoten kollega Helene (Sienna Miller) ja hovimestari Tony (Daniel Brühl). Hyvin pinnallisesti sen sijaan kuvataan rakkautta ruokaan. (USA 2015)

Liv klo 21.00

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: