Huippumalli kiukuttelee kameralle ja elämälle – italialaisohjaaja teki dokumentin ikääntyvästä äidistään, mutta se kertoo yhtä paljon myös hänestä itsestään - Viihde - Satakunnan Kansa

Huippumalli kiukuttelee kameralle ja elämälle – italialaisohjaaja teki dokumentin ikääntyvästä äidistään, mutta se kertoo yhtä paljon myös hänestä itsestään

Karismaattinen Benedetta Barzini esiintyy elokuvassa kuluneissa vaatteissa ja tupakka suupielessään ja pohtii elämän tarkoitusta.

9.5.2020 7:00

Katoava äitini

☆☆☆☆☆ Mitä tarkoittaa "tulla nähdyksi"? Minkälaisena haluamme esittää itsemme muille, ja minkälaisena muut meidät näkevät? Nämä kysymykset kuoriutuvat kuin vaivihkaa esiin hienossa italialaisessa elokuvassa Katoava äitini.

Ohjaaja Beniamino Barrese haluaa itsepintaisesti tehdä dokumentin äidistään Benedetta Barzinista. Tämä on entinen huippumalli, 1960-luvun ensimmäinen italialainen Voguen kannessa. Sittemmin hänestä tuli radikaalifeministi, ja nyt hän haluaisi vain "lähteä pois", kadota kuvasta – minne, sitä dokumentti ei sano suoraan.

Kapinaa muotimaailman naiskuvaa vastaan

Barzini kapinoi muotimaailman naiskuvaa vastaan. Hänestä on väärin, että miehet määrittelevät sen, minkälaiselta naisen pitää näyttää ja minkälainen rooli naiselle yhteiskunnassa annetaan.

Nuorena hän suostui valokuvamalliksi, koska se oli rooli. "Se en ollut minä". Perhe piti elättää, laskut piti maksaa ja odotuksiin piti vastata. Mutta nyt hän on vanha. Hän ei aio enää luennoida yliopistolla, kuten on mallivuosiensa jälkeen tehnyt, eikä liioin asettua kuviin.

Entinen malli kiukuttelee kameralle. Hän on hankala, mutta sitä sitkeämmin poika, ohjaaja Beniamino Barrese suostuttelee häntä kuviin.

Vaikka elokuvan päähenkilö on ikääntyvä äiti Benedetta, se kertoo yhtä paljon myös pojasta, joka on aina halunnut kuvaan. Näkikö kukaan häntä ja hänen toiveitaan lapsena?

Yle Teema & Fem klo 20.00

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut