Woodstock oli enemmän kuin konsertti – paljon arkistomateriaalia sisältävä dokumentti näyttää ruuhkat ja kaaoksen - Viihde - Satakunnan Kansa

Woodstock oli enemmän kuin konsertti – paljon arkistomateriaalia sisältävä dokumentti näyttää ruuhkat ja kaaoksen

Woodstockin legendaarinen musiikkifestivaali järjestettiin Yhdysvalloissa 50 vuotta sitten elokuussa 1969. Se keräsi aikansa populaarimusiikin tähdet ja satojentuhansien yleisön heinäpellolle keskelle maaseutua.

17.8.2019 7:00

Woodstock: Festivaalin tarina

☆☆☆☆☆ Woodstockin festivaalin kulttimaine tunnetaan. Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltiossa tasan 50 vuotta sitten järjestetty tapahtuma oli kaikkien musiikkijuhlien äiti, hippiliikkeen huipentuma ja nuorisokulttuuria pitkäksi aikaa määrittänyt sukupolvikokemus.

Tapahtuman fyysiset mittasuhteet paljastuvat tuoreessa dokumenttielokuvassa Woodstock: Festivaalin tarina.

Siinä seurataan viikonlopun tapahtumia arkistomateriaalin ja mukana olleiden kertomusten kautta.

Vaikka on kirjoista lukenut, että maaseudun pikkukylään vaelsi parissa päivässä jopa satojatuhansia nuoria, vasta arkistofilmeistä ymmärtää, mitä se tarkoitti.

Tiet jumittuivat loppumattomista autosaattueista ja rinkat selässä jalkaisin taivaltaneista festarivieraista.

Festivaalialueeksi aidattu pelto oli yhtä ihmismerta, eivätkä häthätää pystytetyt aidat pystyneet pidättelemään ihmisvyöryä.

Pääsylippuja ei ehditty tai pystytty kaikilta kyselemään.

Pääosassa on festivaalikansa

Ruokakin loppui kesken, koska huoltoautot eivät päässeet etenemään ruuhkassa. Silloin paikalliset asukkaat ryhtyivät jakamaan omastaan festivaalikansalle.

– Pitäähän heidät ruokkia, kuului vastaus.

Festivaaliviikonloppu oli todiste rakkaudesta ja hyväntahtoisuudesta. Se näytti, että hippinuoret olivat kunnon väkeä – ainakin yhden sadunomaisen viikonlopun ajan.

Festivaalinhuippuesiintyjiä näytetään vähemmän, pääosassa dokumentissa on festivaalikansa.

Kiinnostavaa arkistokuvaa on ollut tarjolla niin paljon, että sillä on voitu kuvittaa muistelijoiden kertomukset. Puhuvia päitä ei tällä kertaa tarvitse katsella.

Yle Teema & Fem lauantai 17.8. klo 20.00

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: