Kynän jäljet -radiosarja pohtii, mihin käsin kirjoittamista tarvitaan - Viihde - Satakunnan Kansa

Mihin käsin kirjoittamista enää tarvitaan? Uusi radiosarja pohtii, onko kirjoittamisen välineellä väliä

Käsin kirjoittamista käsittelevässä Kynän jäljet -sarjassa pohditaan kirjoittamisen historiaa. Ohjelmassa haastatellaan aivotutkijaa ja paneudutaan käsialojen historiaan.

Käsin kirjoittaminen on katoava kansantaito, mutta onko sillä väliä, kirjoitetaanko kynällä vai näppäimistöllä, pohtii kotimainen radiosarja.

16.4.2020 7:00

Käsittäminen ja käsissä pitäminen ovat saman sanan johdannaisia: kumpikin juontaa juurensa sanaan käsi. Kun tekee jotain käsin, käsittää eli ymmärtää paremmin.

Niina Mäkeläisen radiosarjassa Kynän jäljet pohditaan, mihin käsin kirjoittamista enää tarvitaan. Joku raapustaa ehkä ostoslistoja ja muita muistilappuja käsin, mutta kaunokirjoitusta ei enää opeteta kouluissa eikä ylioppilaskirjoituksissa tarvita kynää eikä paperia.

Käsillähän tietokoneen näppäimiäkin käytetään, huomauttaa Mäkeläinen. Ohjelmassa haastateltu aivotutkija Minna Huotilainen sanoo kuitenkin, että käsin kirjoitettaessa tietoa joutuu jäsentämään enemmän, sillä kaikkea ei ehdi kirjoittaa.

Sähköpostikirjekin voi ilahduttaa

Mutta onko välineellä väliä? Ehkä digitaalisuuskin on vain yksi tekninen välivaihe kirjoittamisen historiassa.

Ohjelmasarja tuo kiinnostavasti esiin erilaisten käsialojen historiaa, kouluopetuksen ihanteita eri aikakausina sekä muistuttelee kirjeenvaihtoilmoitusten ja kirjeen kirjoittamisen kulttuurihistoriallisesta arvosta.

Kirjeet ja päiväkirjat ovat nykyään digitaalisia. Sähköpostikirje voi olla saajalleen yhtä ilahduttava kuin perinteinen kirjekuoressa postitettu kirje. Jälkipolville siitä jää vähänlaisesti tutkittavaa.

Poikkeusoloista on kirjoitettu tavallista enemmän kirjeitä, kun kohtaamiseen kasvokkain ei ole mahdollisuutta. Minkälaisia kynän jälkiä koronakeväästä jäänee?

Yle Radio1 klo 17.10 ja Yle Areena

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos