Koskettava kertomus kahjosta kaveribändistä, jonka lentokone rysähti mississippiläiselle suolle - Viihde - Satakunnan Kansa

Koskettava kertomus kahjosta kaveribändistä, jonka lentokone rysähti mississippiläiselle suolle

Alkuperäinen Lynyrd Skynyrd oli muutakin kuin Sweet Home Alabamaa ja Free Birdiä. Teemalauantai kertoo "7 puolihullun" tarinan.

19.10.2019 7:00

Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow

☆☆☆☆ Mistä sikisi southern rockin ydinryhmän Lynyrd Skynyrdin siunattu hulluus?

Vastauksia antaa Stephen Kijakin dokumentti. Se alkaa floridalaiselta baseball-kentältä vuonna 1964 ja päättyy bändin lentokoneen rysähtämiseen mississippiläiselle suolle lokakuussa 1977. Surmansa saivat laulaja Ronnie Van Zant, kitaristi Steve Gaines ja taustalaulaja Cassie Gaines.

Yhtyeen jäsenten kuljettama tarina on kahjo, koskettava, ronski, rehellinen ja aidosti amerikkalainen. Se kertoo, miten baseball-mailat vaihtuivat kitaroihin, ja mikä merkitys Hell Houseksi kutsutulla rämemajalla oli omintakeisen tyylin synnyssä.

Eniten esillä on Van Zant. Hän oli ristiriitainen tähti: runoileva tappelija ja sellainen rakastettava kusipää, joka osasi olla sekä empaattinen hippi että väkivaltainen örveltäjä.

Dokumentissa tummat sävyt korostuvat lopun lähestyessä. Paitsi live-yhtyeenä, Skynyrd sai 1970-luvun puolivälissä hurjan maineen seksin, huumeiden ja rockin ruumiillistumana.

Dokumentin jälkeen keikkataltiointi

Teemailta täydentyy Saturday Night Specialiksi, kun dokumenttia seuraa Lynyrd Skynyrd II:n keikkataltiointi vuodelta 2006.

Siinäkin kitaristitroikka rypistää Free Birdin päreiksi, mutta muuten keikka on enemmän näytös kuin konsertti. Aikojen muuttumisesta kertoo, että nyt ylenpalttinen USA:n ja etelävaltioiden lippujen liehuttelu tuntuu jopa vastenmieliseltä.

Yle Teema & Fem lauantai 19.10. klo 20.00

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: