Ranskalaiselokuvassa on herkillä mieli ja ruumis – Ali vetää Stéphanien väkisin valoon - Viihde - Satakunnan Kansa

Ranskalaiselokuvassa on herkillä mieli ja ruumis – Ali vetää Stéphanien väkisin valoon

Kriitikko Pekka Eronen valitsi päivän tarjonnasta yhden kiinnostavan tv-elokuvan.

Marion Cotillard on Stéphanie, tappajavalaita kouluttava nainen, joka joutui onnettomuuteen. Elämänlangaksi tulee portsari Ali.

15.5.2019 7:00

Luihin ja ytimiin

☆☆☆☆ Jacques Audiardin elokuvassa on kohtalonvoimaa noin 8000 kiloa. Keskimäärin sen verran painaa nimittäin aikuinen miekkavalas. Marion Cotillard esittää vesipuiston eläintenkouluttaja Stéphanieta, jolta onnettomuus altaassa vie elämänhalun ja jalat alta.

Onneksi kuitenkin on Ali. Matthias Schoenarts tekee rotevan roolin portsarina, pikkurikollisena ja yksinhuoltajaisänä, jonka elämän muuttaa puolestaan kohtaaminen Stéphanien kanssa. Kahden altavastaajan rakkaustarinassa edetään mieli ja kroppa herkillä – elokuvan nimen mukaisesti.

Rikkaiden lomaseudun varjopuoli

Etelä-Ranskan Antibes on perinteistä rikkaiden ja kuuluisien lomaseutua. Kalliita hotelleja ja ylellisiä ravintoloita riittää. Jopa Picasso-museo löytyy.

Ohjaaja Audiard väläyttää kuitenkin paikan kääntöpuolen – varjot, takapihat ja alamaailman. Hänellä ei ole alituinen hinku yrittää miellyttää katsojaa.

Kohtauksessa, jossa Ali hakee erakoituneen Stéphanien puoliväkisin ulkoilmaan, pakotetaan katsoja jakamaan tämän vaivaantuneisuuden. Aurinko sokaisee, avuttomuus masentaa ja olo ihmisten ilmoilla hämmentää. Juuri siksi lyhyt uimatuokio hetken päästä niin riipaiseekin. Vesi vie elämää eteenpäin.

Monella tapaa karussa elokuvassa on kuin onkin herkkyyttä ja romantiikkaa. Jos katsoja kuitenkin sattuu hetken vilkaisemaan vaikka popcorn-kulhon suuntaan, ne saattavat vilahtaa ohi.

Ali on kulmikas mies

Sitten iskevätkin päälle laittomat, väkivaltaiset nyrkkeilymatsit, joihin Stéphanie suorastaan usuttaa Alia. Ehkä hän tahtoo rakastettunsa kautta tuntea jollakin tavalla sitä fyysisyyttä, jota häneltä onnettomuudessa vietiin.

Ali on raavas ja kulmikas mies. Ja hänen elämänlankansa.

Asetelmassa on jotain samaa kuin Lars von Treierin elokuvassa Breaking the Waves. Tanskalaisohjaajan tympeää pakkomiellettä uhrautumisesta ei Audiard kumminkaan jaa.

Vesipuistojen delfiini- ja valasesitysten ystävää ei Luihin ja ytimiin katsojasta tee. Uhreja ovat niiden eläinparatkin. (Ranska 2012)

Yle Teema & Fem keskiviikko 15.5. klo 21.00

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut