Sarbaz lähti töistä kaupasta, mutta ei tullut koskaan kotiin – dokumentti poliisin voimankäytöstä Ruotsissa - Viihde - Satakunnan Kansa

Sarbaz lähti töistä kaupasta, mutta ei tullut koskaan kotiin – dokumentti poliisin voimankäytöstä Ruotsissa

Kun Amanda saa takaisin auton, jolla poliisin ampuma puoliso oli liikkeellä, hän ihmettelee luodinreikien paikkaa tuulilasissa.

8.7.2019 7:00

Ampumavälikohtaus Nygatanilla

☆☆☆☆ Tiistai-iltana vähän yhdeksän jälkeen Sarbaz ilmoittaa olevansa lähdössä töistä, avovaimo odottaa kotona päästäkseen yövuoroon. Mies ei tule koskaan kotiin, vaan hän kuolee poliisin luoteihin Örebron Nygatanilla.

Mitä oikein tapahtui ja miksi?

Kaksiosainen dokumentti on kiinnostava monesta syystä: Miten julkisuudessa käsitellään tapahtumia, miksi mies lähti pakoon, onko poliisin toiminta suhteessa epäiltyyn rikokseen? Kiinnostavaa on myös, miten paljon tietoa, kuvaa ja mielipiteitä on nähtävillä ja luettavissa sosiaalisessa mediassa jo tapahtuma-aikaan ja sen jälkeen.

Sarbazilta jäi puoliso Amanda ja kaksi tytärtä sekä äiti, isä ja veli.

Takaa-ajossa paljon riskejä

SVT:n dokumenttitoimituksen toimittaja Bo-Göran Bodin käsittelee myös muita takaa-ajotapauksia ja yleisemminkin Ruotsin poliisin voimankäyttöä.

Takaa-ajoissa pakenijan tekemiksi epäillyt rikokset ovat yleensä pieniä. Rangaistuksena olisi usein vain sakkoa tai lyhyt vankeustuomio.

Takaa-ajoissa riskit ovat suuret poliisille, takaa-ajetulle ja sivullisille.

Ääneen pääsee myös poliisi. Olosuhteiden hankaluus ja päätöksenteon nopeus yllättävissä tilanteissa ovat poliisin vaikeaa arkea.

Ruotsissa oikeus on linjannut päätöksissään, että ampuminen on oikeutettua, jos poliisi luulee olevansa vaarassa.

Yle Teema & Fem maanantai 8.7. klo 22.55

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: