Dokumentti pohtii eläintarhojen ja museoiden eettisyyttä - Viihde - Satakunnan Kansa

Mikä oikeus eläimiä on vangita näyttelyesineiksi? Dokumentti pohtii eläintarhojen ja museoiden eettisyyttä

Luonnontieteellisissä museoissa on näytillä eläimiä, joita suuri osa ihmisistä ei näe koskaan luonnossa.

15.3.2019 7:00

Curiosity and Control

★★★ Hyvä eläin on kuollut eläin. Näin ajateltiin 1800-luvulla, jolloin vallalla oli ajatus, että villieläin täytyy joko alistaa tai kesyttää. Eläinten ja ihmisen suhdetta käsittelevässä dokumentissa käydään läpi sitä, miten eläintarhat ja luonnonhistorialliset museot ovat kehittyneet. Mitä tarkoitusta vangittujen eläinten esittely nykyään palvelee? Edistyykö ihmisen luontosuhde, jos hän näkee eläintarhassa leijonan?

Museojohtajat, historiantutkijat, filosofit ja arkkitehdit tuovat dokumentissa esiin mielipiteitään, joista muodostuu vuoropuhelu puolesta ja vastaan.

Osa on sitä mieltä, että suhteemme eläimiin on yhä samankaltainen kuin vuosikymmeniä sitten. Ihmiset eivät heidän mukaansa opi eläintarhoissa mitään.

Nykyään eläintarhaan mennään, jotta nähtäisiin isoja eläimiä, kuten kirahveja, leijonia ja virtahepoja. Jos näitä eläimiä ei näy, on kävijä pettynyt.

Ihmiset vierailulle eläinten maailmaan

Kieltämättä puheenvuorot saavat raksuttamaan pääkopassa. Vaikka hieman kauhistelisi eläinten oloja, silti eläintarhakäynti kuuluu monien perheiden rutiineihin.

Gorillat eivät enää elä eläintarhoissa vankisellin tapaisissa häkeissä kuin slummeissa. Nyt eläintarhoja on modernisoitu. Kävijä saa vaikutelman avoimesta maisemasta. Aitoja ei ole näy, vaan ihmiset menevät ikään kuin vierailulle "eläinten maailmaan".

Kysymys on lopulta periaatteellinen. Miksi pidämme muita elollisia olentoja vankeudessa ja asetamme itsemme muiden yläpuolelle?

Yle Teema & Fem perjantaina 15.3. klo 18.30

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut