Hiihtotaidoton ruotsalaismies tähtää 90 kilometrin Vaasahiihtoon - Viihde - Satakunnan Kansa

Reidet kramppaavat, mutta mikäs sen parempaa – hiihtotaidoton ruotsalaismies tähtää 90 kilometrin Vaasahiihtoon

Stephan Wilson urakoi kaksiosaisessa ohjelmassa Ruotsalaisen klassikon eli hiihdon, uinnin, pyöräilyn ja juoksun supermatkat.

22.2.2019 7:43

Stephanin klassikot

★★★★★ Stephan Wilson on 36-vuotias ruotsalaismies, joka päättää ryhtyä kuntoilemaan ja ottaa ensi tavoitteekseen maailman suurimman yksittäisen hiihtokilpailun Vaasahiihdon, 90 kilometriä. Vaikka hiihto on Wilsonin urheilullinen tavoite, tärkeämmäksi nousee pyrkimys ymmärtää, mikä ruotsalaisia hiihdossa viehättää?

"Koko kansan rakastama laji ei olekaan koko kansan laji. Jos on syntynyt Ruotsissa väärään perheeseen, väärässä kolkassa, väärin edellytyksin, maastohiihto tuntuu vieraalta lajilta", turkkilaistaustainen Wilson pohtii.

"Opi nauttimaan kivusta"

Ohjelma on riipaisevan kiinnostava ja hulvattoman hauska. Wilson puskee läpi harmaan kiven. Hiihdon opettelun alussa hän on kuin Bambi jäällä. Kaiken räpeltämisen keskellä hienointa ovat onnistumisen hetket ja vilpitön kannustus. Maajoukkuetason urheilijat toimivat tsemppareina; tavalliset ruotsalaiset huutelevat kannustushuutoja; ihana perhe tukee kaikessa.

Hiihdon mäkitreenissä Wilsonin sisu alkaa hiipua. Vaasahiihdon kolminkertainen voittaja Daniel Tynell tsemppaa: "Opi nauttimaan kivusta. Rakasta sitä". Wilson on oppivainen: Vaasahiihdossa hän runttaa mäkeen ja kertoo: "Kumpikin reisi kramppaa, mutta mikäs sen parempaa."

Karen, 72, on suurin innoittaja

Yksittäisistä suorituksista selviytymistä korkeammalle nousee liikkumisen ilo.

Siitä todistaa etenkin 72-vuotias Karen, jonka Wilson nimeää suurimmaksi innoittajakseen kunnonkohotusmatkallaan.

Yle Teema & Fem perjantai 22.2. klo 18.30

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut