Perinnöllisyystutkija selvittää, miksi kaikki eivät liho yhtä helposti - Viihde - Satakunnan Kansa

Perinnöllisyystutkija Giles Yeo selvittää, miksi kaikki eivät liho yhtä helposti – Ratkaistaanko paino-ongelmat pian pistoksilla?

Perinnöllisyystieteilijä Giles Yeo selvittää oman painoindeksinsä kaupan nurkassa olevalla kolikkoautomaatilla. Lukema yllättää hänet.

9.1.2019 7:00

Prisma: Miksi syön liikaa?

★★★★ Professori Steve Bloom sanoo vakuuttavalla äänellä, että kymmenen vuoden kuluttua lihavuutta ei enää ole, vaan käytössä on pistoshoito.

Hän tutkimusryhmineen kehittää hoitoa, joka vaikuttaa kylläisyyden tunteeseen.

Se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta!

Prisma-sarjan ohjelmassa tutustutaan myös geeneihin ja suolistobakteereihin, joiden molempien uskotaan vaikuttavan siihen, miksi toiset lihovat helpommin kuin toiset – ja miksi joidenkin on hyvin vaikea laihduttaa.

Tutkimusmatkalle johdattelee perinnöllisyystieteilijä Giles Yeo. Hänellä on hauska tyyli sekoittaa tutkimustuloksia ja omaa arkista käyttäytymistään.

Yeo pitää roskaruuasta ja ihmettelee noussutta painoaan. Hän päättää vaihtaa aamucappuccinonsa maidottomaan americanoon.

Aivo kehttavat varautumaan nälänhätään

Britanniassa yli 60 prosenttia aikuisista on ylipainoisia, kerrotaan ohjelmassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa miehistä on ylipainoisia noin 72 prosenttia ja lihavia noin 26 prosenttia, naisten vastaavat luvut ovat 63 ja 27 prosenttia.

Lihaviksi katsotaan ne, joiden painoindeksi on yli 30, sairaalloisesti lihavien painoindeksi on yli 40.

Yksi syy on aivoissamme, jotka haluavat meidän varautuvan tulossa olevaan nälänhätään. Kun se yhdistetään energiatiheään ympäristöön ja vähentyneeseen ruumiilliseen ponnisteluun, ei ole ihme, että keskimääräiset painot nousevat.

Miksi syön liikaa? -ohjelman ote on ymmärtävä ja kannustava. Tuomitseminen ja nolaaminen harvoin johtavat parempaan tulevaisuuteen. Ohjelma uusitaan viikon kuluttua.

TV1 keskiviikko 9.1. klo 19.00

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut