Avioliitto on norjalaisen dokumenttisarjan kuuma puurokattila – Luvassa myös söpöjä muisteloita - Viihde - Satakunnan Kansa

Avioliitto on norjalaisen dokumenttisarjan kuuma puurokattila – Luvassa myös söpöjä muisteloita

Norjalainen dokumentti kertoo parisuhteen historiasta. Talonpoikaisyhteiskunnassa miehillä oli tapana antaa omatekoisia lahjoja.

28.7.2018 7:00

Hyvinä ja huonoina päivinä

★★ Norjalainen dokumenttisarja Hyvinä ja huonoina päivinä lupaa tarkastella parisuhteen historiaa. Näinä muutoksen ja muutosvastaisuuden päivinä aihe tuntuu erittäin katsottavalta.

Jaksoja on neljä, ja jo heti ensiminuuteilla ahtaudutaan karsinaan. Tässähän onkin kyse pohjoismaisen yhteiskunnan heterosuhteesta.

Avioliitto on tässä sarjassa kuin kuuma puurokattila, jota kaikki kiertävät. Vaikka sarja ei ole kristillinen, avioliitto korostuu, koska sarjan historiakäsitys on samanmittainen kuin yhden sukupolven muisti. Toisin sanoen todella lyhyt.

Sarja sisältää paljon oletuksia parisuhteesta, mikä on valitettavaa. Lisäksi sopii kysyä, kuinka realistisen kuvan menneistä ajoista antavat lukuisat kohtaukset vanhoista mustavalkoelokuvista.

Vanhoissa ajoissa sarja keskittyy norjalaisen yhteiskunnan tapoihin ja normeihin. Kerrotaan, että ennen vanhaan piiat nukkuivat aitoissa ja nuorukaiset kävivät lauantaiöisin kosioretkillä.

Ei tarvitse olla suuren luokan historian tuntija kun jo toteaa, että suurin osa dokumentin annista on ennestään tuttua. Yksi kosiolahja lienee sellainen, joka ei joka kotiseutumuseossa tule vastaan.

Vanhojen tapojen esittelyn rinnalla kulkee tarinoita lähihistoriasta ja söpöjä pariskuntamuisteluksia suhteen alkuajoilta. Kaksikymmentä vuotta vanhan hääpuvun penkominen varastosta on varmasti tunteikasta, mutta dokumentin sisältöä se ei syvennä.

Yle Teema & Fem lauantai 28.7. klo 17.25

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: