King Bibi on havahduttava tutkielma Benjamin Netanjahun tiestä poliittiseen valtaan - Viihde - Satakunnan Kansa

King Bibi on havahduttava tutkielma Benjamin Netanjahun tiestä poliittiseen valtaan

Benjamin Netanjahu (kuvassa) on Israelin pitkäaikaisin pääministeri ja taitava hyödyntämään mediaa.

5.9.2019 7:00

Dokumenttiprojekti: King Bibi

☆☆☆☆ Suuri toivo toisille, toisille kyyninen vallantavoittelija. Sitä on Israelin pitkäaikaisin pääministeri Benjamin Netanjahu, jonka tietä valtaan tuore israelilaisdokumentti King Bibi kuvaa.

Se valaisee, miten korruptio- ja petossyytteiden kohteeksi joutunut pääministeri, lempinimeltään Bibi, on urallaan luovinut. Samalla se on kuvaus siitä, miten valta hiljalleen sokaisee ja muuttaa ihmisen ajattelua ja sitä, miten kokee oikeudekseen toimia.

Israel valmistautuu parhaillaan uusiin vaaleihin. Ensimmäisen kerran maan historiassa järjestetään kahdet parlamenttivaalit vuoden sisällä. Tilanteeseen ajauduttiin kun Netanjahu, kevään vaalivoittaja, ei onnistunut löytämään riittävästi hallituskumppaneita.

Hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ovat viitoittaneet ristiriitaisen persoonan tietä. Netanjahu vietti suuren osan nuoruudestaan Yhdysvalloissa, jossa hänen uransa lähti nousukiitoon jo 1970-luvulla. Siellä hän myös oppi amerikkalaistyylisen esiintymisen sekä tavan tehdä politiikkaa.

Arkistomateriaalista ja Netanjahun julkisista esiintymisistä koottu dokumentti näyttää, kuinka eliittiyliopiston kasvatti ja professorin poika aletaan vuosien saatossa nähdä Israelissa tavallisen kansan edustajana.

Jo kauan ennen Donald Trumpin poliittista uraa Netanjahu osasi käyttää hyväkseen populismia ja viileitä suhteita kotimaansa tiedotusvälineisiin. Hän on myös taitavasti oppinut hyödyntämään sosiaalista mediaa. TV1 torstai 5.9. klo 19.00

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut