Tänään on ollut kevään lämpimin päivä, ja lämpötila nousi yli 19 asteeseen – Pian kylmenee

Etelä-Suomessa on vielä lauantaina lämmintä ja aurinkoista, mutta kylmempää ilmaa alkaa virrata maahan pohjoisesta lähtien. Porissa sunnuntaista odotetaan lauantaita lämpimämpää.

Kuvituskuva.

Suomea oli perjantaina kevään tähän asti lämpimin päivä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin 19,1 lämpöastetta kolmelta iltapäivällä, kertoo Ilmatieteen laitos. Lukema on vuoden tähän asti korkein.

Edellinen kuluvan kevään lämpöennätys oli eiliseltä, jolloin Helsingissä ja Porvoossa mitattiin 18,8 astetta.

Kevään tähän asti korkeimpia lämpötiloja on tänään mitattu myös muualla Suomessa, etenkin maan etelä- ja keskivaiheilla.

”Ne eivät ole mitään isoja ylityksiä millään paikkakunnalla. Muutamalla kymmenyksellä lähinnä on ylitetty”, kertoo meteorologi Tuukka Keränen Ilmatieteen laitokselta.

Keräsen mukaan myös terminen kevät on alkanut suuressa osassa maata. Terminen kevät tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin nollan yläpuolelle.

”Sanotaan, että varmaan Oulun korkeudelta etelään aletaan jo pysyvästi olla plussan puolella keskilämpötiloissakin.”

Viikonloppuna viilenee

Viikonlopun aikana sää viilenee ja maahan saapuu sateita Pohjois-Suomesta alkaen.

”Lauantaina etelässä on vielä lämmin ja aurinkoinen päivä. Lämpötilat ovat perjantain kanssa hyvin samanlaisia”, Keränen sanoo.

Pohjois-Suomeen taas virtaa lauantaina kylmempää ilmaa pohjoisesta. Lämpömittarin lukemat putoavat nollan paikkeille, ja pohjoisessa Lapissa ajokeli muuttuu huonoksi lumisateen vuoksi.

”Siellä lämpötilat putoavat tähän päivään verrattuna noin kymmenellä asteella”, Keränen sanoo.

Porissa ja Raumalla päivän ylin lämpötila on Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan lauantaina 12 astetta.

Sunnuntaina sää viilenee selvästi myös muualla maassa. Aivan eteläisimmässä Suomessa lämpötilat pysyttelevät vielä kymmenen asteen yläpuolella.

”Mutta jo Keski-Suomen paikkeilla ollaan enää muutamassa lämpöasteessa. Sateita alkaa myöskin olla maan keskivaiheilla. Siinä sitten voi vähän lumisempana olomuotonakin sataa ainakin Kainuun seudulla”, ehkä jopa Jyväskylän tasalla asti.

Porissa sunnuntaista odotetaan kuitenkin lauantaita lämpimämpää, ja päivän ylimmän lämpötilan odotetaan nousevan 14 asteeseen. Raumalle ennuste lupaa lauantain tavoin 12 astetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut