Lakon jälkeinen junaliikenne ei välttämättä heti palaudu normaaliksi – VR palauttaa asiakkailleen rahoja

Työehtosopimus sisältää laajan hankkeen, jolla tuetaan työhyvinvointia sekä työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista.

Kuvituskuva.

Junaliikenteen pysäyttänyt veturinkuljettajien tuli päätökseensä. Palvelualojen työnantajat Paltan ja Rautatiealan Unioni RAUn hallinnot hyväksyivät torstaina neuvottelutuloksen uudesta työehtosopimuksesta.

Sovun myötä junaliikenteen ilmoitettiin käynnistyvän perjantaina aamuyöllä. VR:n mukaan lähiliikenteen ensimmäinen vuoro oli määrä lähteä liikkeelle kello 4.04 ja kaukoliikenteen ensimmäisen vuoron kello 3.40.

Lähipäivien aikana junaliikenteessä on vielä mahdollisesti odotettavissa muutoksia, kuten korvaavia bussikuljetuksia sekä yksittäisiä peruutuksia. Myös ravintolavaunut voivat olla osassa kaukojunista aluksi suljettuna tai tuotevalikoimassa voi olla puutteita.

Pääosin tilanteen arvioidaan palautuvan normaaliksi noin vuorokauden kuluessa liikenteen alkamisesta. Oman junan tilanteen voi tarkistaa VR:n verkkosivuilta.

Veturinkuljettajien lakko alkoi maanantaina.

VR palauttaa lippujen hinnan

VR kertoi palauttavansa asiakkaille lakon ajalle ostettujen matkalippujen hinnan automaattisesti noin viikon sisällä. Palautus tapahtuu samalle maksutavalle, jolla lippu on maksettu, eli rahaa palautetaan esimerkiksi pankkikorttien, luottokorttien ja verkkopankkien kautta.

”Jos emme pysty suoraan palauttamaan rahaa automaattisesti, olemme asiakkaisiin yhteydessä sähköpostitse”, VR sanoi tiedotteessa.

Automaattinen palauttaminen ei onnistu, jos lippu on ostettu R-kioskista tai asemien lippuautomaateista. Tällöin VR:llä ei ole edes asiakkaan yhteystietoja. Junalipusta voi näissä tapauksissa hakea korvausta VR:n verkkosivujen kautta.

Viikkolevosta päästiin sopuun

Veturinkuljettajien työehtoneuvotteluissa ei loppuvaiheessa niinkään kiistelty palkoista, vaan kiistat liittyivät työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin, kuten viikkolepoaikaan.

Paltan neuvottelujohtaja Pasi Vuorio kertoi, että työehtosopimukseen sovittiin yleisen linjan mukaiset palkankorotukset. Lisäksi sopimus sisältää laajan hankkeen, jolla tuetaan työhyvinvointia, työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista epäsäännöllisessä vuorotyössä sekä mahdollistetaan tehokas työvuorosuunnittelu.

Kaksivuotisen sopimuksen mukaan palkkoja korotetaan 4,0 prosentin yleiskorotuksella toukokuun alusta tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien. Ensi vuonna veturinkuljettajat saavat 2,0 prosentin yleiskorotuksen kesäkuun alusta.

RAU kertoi, että työehtosopimuksen yhteydessä sovittiin viikkolevon pidentämisestä kaksi kertaa kolmen viikon jaksossa 58 tuntiin tai kerran 60 tuntiin. Tämä sovittiin allekirjoituspöytäkirjalla määräaikaisesti paikallisella sopimisella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut