Kalapuikko­kohu levisi Ruotsiin – Suomessa piilotellut Findus myönsi vihdoin kalan alku­perän

S-ryhmä ja Kesko eivät kerro, myyvätkö ne jatkossakin venäläistä kalaa sisältäviä kalapuikkoja.

Iso osa kalapuikkojen kalasta tulee edelleen venäläisiltä kalastusaluksilta.

27.2. 12:50

Ruotsalaiset ruokajätit rikkoivat boikottilupauksensa, kirjoittaa sanomalehti Dagens Nyheter lauantaina julkaistussa laajassa artikkelissaan.

DN alkoi selvittää ruotsalaisten kalapuikkojen alkuperää Helsingin Sanomien uutisoitua kaksi viikkoa sitten, että suuri osa suomalaisissa kaupoissa myynnissä olevista kalapuikoista on tehty venäläisestä kalasta.

Tilanne Ruotsissa on samanlainen kuin Suomessa. DN:n selvityksessä viisi Ruotsin suurinta kauppaketjua myönsi, että kalapuikkojen raaka-aine tulee ainakin osittain Venäjän vesiltä siitä huolimatta, että yritykset olivat kertoneet boikotoivansa venäläisiä tuotteita.

Ainoastaan Ruotsin Lidl kertoi aluksi DN:lle, että heidän valikoimissaan ei ole lainkaan venäläistä kalaa. Yhtiö muutti lausuntoaan kuultuaan, että Suomen Lidlistä oli jo myönnetty HS:lle, että yli puolet raaka-aineesta tulee Venäjän vesiltä.

Korjattu lausunto mukaili Suomesta saatua lausuntoa: suurin osa kalasta tulee Venäjältä, minkä jälkeen se prosessoidaan Kiinassa tai Etelä-Koreassa ja lähetetään muihin maihin.

Venäjän valtion kalastusviranomaisen mukaan venäläiset veneet pyysivät viime vuonna melkein viisi miljoonaa tonnia kalaa ja äyriäisiä. Lähes puolet saaliista meni vientiin ja osa tärkeimmistä ostajamaista on viranomaisen mukaan EU:n sisällä.

Yhdessäkään kalapuikkopaketissa ei kuitenkaan lue Venäjän nimeä, sillä alkuperämaaksi merkitään se maa, jossa kalasta on tehty kalapuikko. Kalan alkuperästä kertoo ainoastaan paketissa mahdollisesti kerrottu kalastusalueen numero.

Iso osa pohjoismaalaisten syömistä kalapuikoista on peräisin Finduksen paketeista. Findus on alkujaan ruotsalainen yhtiö, joka siirtyi vuonna 2015 Euroopan suurimman pakasteruuan valmistajan Nomad Foodsin alle.

”Sopimuksemme ja volyymimme ovat kaupallisesti arka­luonteisia, joten emme voi mennä yksityis­kohtiin.”

Finduksen Suomen maajohtaja ei vastannut HS:n haastattelupyyntöihin, vaikka niitä lähetettiin kahden viikon aikana kahdeksan, osa yrityksen muiden työntekijöiden kautta. Häntä ei tavoitettu myöskään toimistolta.

DN sai kirjallisen lausunnon Finduksen Pohjoismaiden markkinointi- ja vastuullisuus­johtaja Henrik von Lowzowilta. Hän kieltäytyi kertomasta tarkasti, kuinka iso osa yrityksen käyttämästä kalasta on venäläistä alkuperää, mutta myönsi yhtiön olevan riippuvainen venäläisestä kalasta.

”Sopimuksemme ja volyymimme ovat kaupallisesti arkaluonteisia, joten emme voi mennä yksityis­kohtiin, mutta jopa 75 prosenttia monien merkkien ja jälleenmyyjien käyttämistä suosituimmista kalalajikkeista, mukaan lukien seiti, turska, kolja ja luonnon­varaisesti pyydetty lohi, on pyydetty Venäjän vesiltä. Siksi tämä on valtava haaste koko toimialalle, ei vain meille”, sähköpostissa todettiin.

Von Lowzow korosti, että yritys on järkyttynyt Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja yrittää löytää vaihtoehtoja venäläiselle kalalle.

Presidentti Vladimir Putin seurasi uuden troolarin vihkitilaisuutta Pietarissa heinäkuussa 2021. Venäjän valtio rahoittaa kalastusalan uudistamista ja taistelua pakotteita vastaan.

Suomessa sekä S-ryhmä että Kesko ilmoittivat pian Venäjän suurhyökkäyksen syttymisen jälkeen, että ne poistavat venäläiset tuotteet kauppojen hyllyiltä.

HS teki uuden kyselykierroksen kotimaisille kauppaketjuille kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Finduksen kalan venäläinen alkuperä oli tuotu esiin lehden artikkelissa.

Ketjuilta tiedusteltiin, onko Finduksen kanssa käyty keskusteluja ja onko valikoimiin tulossa muutoksia.

Sekä S-ryhmä että Kesko kertoivat, että Findukseen on oltu yhteydessä, mutta he eivät avaa keskusteluja tarkemmin. Ketjut eivät myöskään kerro, aikovatko ne jatkaa tuotteiden myyntiä.

Suomen Lidlin viestinnästä kerrotaan, että välittömiä toimenpiteitä ei valikoiman osalta ole tulossa, mutta yhtiö kartoittaa parhaillaan vaihtoehtoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut