Varhaiskasvatus muuttui maksuttomaksi Merikarvialla

Kunta toteuttaa tänä vuonna päiväkodin alakerran remontin suunnittelun ja luvituksen.

Norkoolin päiväkodin Pikku-Myyt oppivat uusia asioita opettaja Taina Rantalan ohjauksessa.

12.1. 9:30

Merikarvia

Merikarvian kunnan järjestämä varhaiskasvatus on tämän vuoden alusta alkaen ollut asiakkaille täysin maksutonta. Kunnan kassaan päätös tekee noin 62 000 euron loven.

”Idea nousi keskusteluun kunnanvaltuuston talousarvioseminaarissa syksyllä. Se sai varsin nopeasti laajan poliittisen kannatuksen, jonka perusteella asia vietiin tämän vuoden talousarvioon”, kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival kertoo.

Kunta perustelee päätöstä sillä, että jo nyt yli puolet lapsista saa vanhempien tulojen perusteella laskutettavan varhaiskasvatuksen ilmaiseksi. Lisäksi varhaiskasvatuksen maksuja ollaan valtiovallan toimestakin alentamassa. Myös laskutusprosessi on työläs.

”Prosessiin kuuluivat esimerkiksi tulorajakriteerien selvittäminen, lapsikohtainen läsnäoloseuranta ja lapsikohtainen kuukausi-laskutus, taloushallinnon tiliöintiprosessit, maksuvalvonta ja mahdolliset perintätoimet”, kunnanjohtaja luettelee.

Varhaiskasvatusjohtaja Kirsi Rintamäki on iloinen kunnan päätöksestä.

”On hienoa, että kunta haluaa panostaa lapsiperheisiin. Näinä aikoina, kun kaikki hinnat nousevat hurjaa vauhtia, niin onhan tämä iso kädenojennus lapsiperheille. Maksimissaan hoitomaksu lasta kohden olisi 295 euroa kuussa.”, Rintamäki sanoo.

Kaikkiaan Merikarvialla on varhaiskasvatuksessa 130 lasta. Tilanahtauden takia kaksi esikouluryhmää toimii virastotalolla ja yksi Kauppatien varrella sijaitsevassa kiinteistössä.

”Tilajärjestely toimii oikein hyvin. Kaksi muuta toimitilaa sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä, ja ulkoilemaan mahdumme kaikki yhdessä Norkoolin isolle tontille. Suunnitelmissa kuitenkin on, että tulevaisuudessa suurempi osa lapsista mahtuisi samaan päiväkotiin. Siksi päiväkodin alakerta aiotaan kunnostaa päiväkodin käyttöön”, Rintamäki kertoo.

Tänä vuonna kunta toteuttaa alakerran remontin suunnittelun ja luvituksen. Varsinainen remontti tehdään seuraavana vuonna.

”Suunnittelu tehdään huolella, sillä kellarikerroksen ilmastointi ja valaisu täytyy toteuttaa erityisen laadukkaasti, jotta toimintaympäristö on lapsille terveellinen ja turvallinen”, Rintamäki toteaa.

Norkoolin päiväkodin pihalta löytyy sopivia kumpareita mäenlaskijoille. Tontut seuraavat tilannetta aitan pielestä.

Eri puolilla Suomea päiväkotien tilanahtautta on ratkaistu perustamalla kotaryhmiä, jolloin lapset viettävät suuren osan päivästä ulkona. Norkoolin päiväkodin pihaankin on suunnitteilla kota, mutta kotaryhmää ei näillä näkymin olla perustamassa.

”Joka tapauksessa pihalle tuleva kota on elämyspedagogisesti mahtava parannus päiväkodin toimintaan. Ehkä täälläkin innostutaan kokeilemaan vaikka kotapäiviä, jotka ryhmä viettää enimmäkseen ulkona.”

Päiväkodissa lapset ulkoilevat jo nyt paljon, ja ryhmät tekevät viikoittain retkiä lähimetsiin.

”Luonnossa oleminen ruokkii lasten mielikuvitusta, kun käsillä ei ole valmiita leluja. Samalla voidaan oppia asioita luonnosta.”

Ammattitaitoista ja motivoitunutta työvoimaa päiväkodille on löytynyt hyvin, vaikka aivan kaikilla ei olekaan lain vaatimaa koulutusta.

”Vuonna 2030 laki muuttuu siten, että joka lapsiryhmässä pitää olla kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa. Tämän vaatimuksen täyttäminen tulee kyllä valtakunnallisesti olemaan melkoinen haaste”, Rintamäki arvioi.

Päiväkodin ryhmässä oleminen on lapsille leikin ohessa kokopäiväistä oppimista, joka helpottaa koulun aloittamista. Viime syksynä päiväkodin varhaiskasvatusta tehostettiin palkkaamalla erityisopettaja päiväkodin kaikkien ryhmien tueksi.

Tehostus oli tarpeen, sillä uusi laki vaatii tuen uudistamista. Merikarvian kunta sai tähän työhön 96 000 euron valtion erityisavustuksen tuen uudistamisen edistämiseksi vuosille 2022–2023.

”Erityisopettaja huolehtii siitä, että kukin lapsi saa tarvitsemaansa tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tavoitteena on helpottaa lapsen oppimisen polkua. Mitään diagnooseja päiväkodeissa ei tehdä, vaan lapsi ohjataan eteenpäin, mikäli yleisen tuen keinot eivät riitä arjessa. Kaikki tapahtuu yhteistyössä lasten vanhempien kanssa.”

Lunta tuli sopivasti mäenlaskijoiden tarpeisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut