Näyttelijä Aino Simola on kuollut

3.7. 8:30

Aino Simola, o.s. Pärssinen, syntyi vuonna 1932 silloisen Viipurin läänin Pyhäjärvellä perheeseen, jolla oli pitkät ja vahvat sukujuuret Laatokan rantamilla.

Talvisodan sytyttyä piti lähteä evakkoon rakkaalta kotipaikalta, mutta välirauha mahdollisti paluun sinne. Jatkosodan lopussa 12-vuotiaan Ainon oli kuitenkin aloitettava lopullinen muuttomatka sisartensa ja äitinsä kanssa, kansanedustajaisän piti olla Arkadianmäellä tekemässä raskaita valtakunnallisia päätöksiä.

Evakkotie johti pohjoiseen, missä jouduttiin vielä keskelle Lapin sotaa saksalaisten polttaessa Torniota. Tytöt ja äiti vietiin turvaan Ruotsin puolelle, mistä päästiin lopulta asettautumaan Kiikkaan koko perheen voimin.

Ainolla oli vahva esiintymisvietti, jo nelivuotiaana hän mielellään lausui runoja. Aikuisiän saavutettuaan nuori nainen ryhtyikin näyttelijäksi. Hän oli iltaharjoittelijana muun muassa Porin teatterissa kollegoidensa Leo Lastumäen ja Hilkka Ollikaisen kanssa. Sittemmin tie vei useampiin kaupunginteattereihin ympäri Suomea, ja taiteilijanimellä Aino Arsi hän teki vierailuja myös radioon ja televisioon.

Elämänmuutoksen katkaistua ammattinäyttelijän uran hän alkoi panostaa enemmän lausuntaesityksiin saaden siinä ohjausta esimerkiksi Veikko Sinisalolta. Aino Simola opetti muillekin lausuntaa sekä puheilmaisua ja toimi kansalaisopistoissa näytelmäpiirien ohjaajana. Myöhempinä ikävuosinaan hän lisäksi kirjoitti kaksi muistelmateosta. Vapaa-aikanaan maaseudun kasvatti liikkui mielellään luonnossa, etenkin metsä oli hänelle tärkeä paikka.

Aino sai neljä lasta ja useita lapsenlapsia, sitä seuraavassa sukupolvessakin hänellä oli kuollessaan jo seitsemän jälkikasvun edustajaa. Kaikki uudet tulokkaat olivat hänelle hyvin tärkeitä, ja hän painottikin olevansa ennen kaikkea äiti ja mummo.

Lastensa kanssa Aino asui ensin Hämeessä, mistä perhe muutti Satakuntaan Kauvatsalle. Lasten kotiuduttua lähemmäs maakunnan kärkikaupunkia hän halusi pysytellä edelleen lähellä jälkeläisiään muuttaen Poriin ja sittemmin Ulvilaan.

Myöhempinä elinaikoinaan Aino Simola kärsi lukuisista pahoista terveysongelmista ja joutui viettämään viimeiset vuotensa pyörätuolipotilaana. Vahvatahtoinen nainen sinnitteli silti loppuun asti rakkaassa kotiasunnossaan Ulvilan Pappilantiellä, jossa hän menehtyi lyhyen saattohoidon jälkeen toukokuun lopussa alkukesän luonnon ollessa kukkeimmillaan.

Antti Simola

Kirjoittaja on Aino Simolan poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut