Kesän lämpöennätys rikkoontui useasti paahteisena juhannusviikonloppuna

Kesän lämpöennätys rikottiin perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Lämpötilat kohosivat yli 30 asteen pitkin maata lämpimimpänä juhannuksena vuosiin.

26.6. 21:44

Helsinki

Kuluvan kesän ja koko vuoden uusi lämpöennätys 31,2 astetta mitattiin sunnuntaina sekä Helsingin Kumpulassa että Espoon Nuuksiossa, Ilmatieteen laitos kertoi. Juhannusviikonloppuna lämpöennätys rikottiin yhteensä kolme kertaa, kun kesän ennätykset mitattiin ensin perjantaina ja sitten lauantaina.

Sää oli sunnuntaina lähes koko maassa hyvin helteinen ja elohopea kiipesi yli 30 asteen pitkin maata, pohjoisimmillaan Tervolassa Meri-Lapissa. Vain pohjoisessa Lapissa lämpötilat pysyivät alle 20 asteessa.

Lähes koko maassa kivuttiin yli 25 asteen hellerajan, ja paikalliset lämpötilat olivat aivan 30 asteen rajalla monella mittauspaikalla.

Ilmatieteen laitos ennakoi sunnuntai-iltana, että Etelä- ja Keski-Suomessa koettaisiin niin sanottu trooppinen yö. Tällöin lämpötila ei laske yölläkään alle 20 asteen. Tosin pohjoisimmassa Lapissa yön lämpötilojen odotettiin painuvan alle kymmeneen asteeseen.

Erittäin tukalan helteen varoitus oli sunnuntaina voimassa Itä-Suomesta maan eteläisiin maakuntiin Varsinais-Suomea ja Ahvenanmaata myöten.

Helle jatkuu suuressa osassa maata vielä yli viikon, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jouko Korhonen arvioi sunnuntaina.

2000-luvun kuumin juhannus

Juhannusviikonloppu oli Suomessa poikkeuksellisen lämmin. Ilmatieteen laitos arvioi lauantaina, että kyseessä on 2000-luvun lämpimin juhannus. Lauantaina 30 asteen raja meni rikki Kuopion lisäksi Liperissä, Ilomantsissa ja Juuassa. Yhtä korkeita lämpötiloja on juhannusviikonloppuna mitattu viimeksi vuonna 1999.

Kaikkien aikojen korkein juhannuslämpötila on mitattu vuonna 1935 Ähtärissä. Tuolloin kesäkuun 24:ntenä mitattiin 33,8 astetta, ja se on myös kesäkuun lämpöennätys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut