Vasemmistoliiton Satakunnan piirin puheenjohtaja Petri Salmiselle jäi jännitettävää sunnuntaihin –puoluehallituksen äänestystulos selviää aamulla

Vasemmistoliiton puoluekokous jatkui Porissa lauantaina. Toisena kokouspäivänä valittiin uusi puoluejohto ja hyväksyttiin periaateohjelma.

Lauantaina Vasemmistoliiton puoluekokouksessa edettiin esityslistassa äänestyksiin ja periaateohjelman käsittelyyn. Sunnuntaina esityslistalla on tavoiteohjelman hyväksyminen, ja odotettavissa on värikästä keskustelua Natosta. Kuvassa kansanedustaja Jari Myllykoski.

11.6. 22:15

Pori

Vasemmistoliiton toisena puoluekokouspäivänä edettiin esityslistassa henkilövalintoihin. Jatkokaudelle puolueen puheenjohtajaksi valittiin odotetusti Li Andersson. Valinta oli yksimielinen, eikä istuvaa puheenjohtajaa haastettu.

Puolueen 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Veronika Honkasalo, toiseksi varapuheenjohtajaksi Jouni Jussinniemi ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Minna Minkkinen.

Aikataulun viivästymisen vuoksi puoluehallituksen ääntenlasku siirtyi sunnuntaille. Puoluehallitukseen ehdolla ollut Petri Salminen oli hyväntuulinen, vaikka joutuukin jännittämään tulosta yön yli.

Salminen kertoi olevansa tyytyväinen valinnoista puoluejohtoon.

”Minusta valinnat olivat oikein onnistuneet ja mielestäni puheenjohtajilta löytyy sopivasti erilaisia vahvuusalueita. Esimerkiksi Honkasalolla on hyvä ilmaisukyky ja hän osaa puhua kansanomaisesti.”

Lähestyvistä eduskuntavaaleista povataan Satakunnan Vasemmistoliiton osalta haasteellisia. Kansanedustaja Jari Myllykoski ilmoitti keväällä, ettei aio asettua enää ehdolle, ja aikaisemmin Tapio Furuholm ilmoitti vetäytyvänsä politiikasta. Salminen uskoo Vasemmistoliiton kuitenkin selvittävän haasteet.

”Tavoite on se, että se yksi kansanedustajan paikka saataisiin säilytettyä. Töitä se tietysti vaatii, mutta uskon kuitenkin, että lopputulos on meidän kannaltamme hyvä.”

Puoluekokous jatkuu vielä sunnuntaina, kun puolue käy läpi Nato-kantaansa. Salminen odottaa aiheesta nousevan värikästä keskustelua. Salminen kuuluu ns. Norjan Nato-mallin kannattajiin.

”Tärkeää on tarkastella aikaa jäsenyyden hyväksymisen jälkeen, siis sitä millainen (Nato-) jäsenmaa Suomi on. Henkilökohtaisesti kannatan Norjan mallia, eli sitä ettei Suomeen tulisi ydinaseita eikä sotilastukikohtia.”

Nostalgisissa tunnelmissa

Jari Myllykoski osallistui Porissa viimeiseen puoluekokoukseensa Vasemmistoliiton kansanedustajana. Myllykoski ilmoitti maaliskuussa, ettei aio enää hakea jatkokautta kevään 2023 eduskuntavaaleissa.

”Kyllähän tässä hieman sellainen nostalginen tunne tuli, kun aloin asiaa ajattelemaan.”

Tyhjän päälle Myllykoski ei kuitenkaan jää, sillä luottamustehtävät jatkuvat Nakkilan kunnanvaltuustossa sekä Osuuspankki Nakkila-Luvian edustajistossa. Lisäksi lähestyvien eläkepäiviensä ajanvietteeksi Myllykoski kertoi aloittaneensa jälleen laulutunnit.

Varapuheenjohtajien valinta miellytti Myllykoskea. Erityisesti Honkasalon valintaa kohtaan Myllykoskella on paljon odotuksia.

”Olin varsin mielissäni Honkasalon valinnasta. Mielestäni hänen valintansa myötä on tilaisuus siihen, että puolueen vähemmistö ja enemmistö saadaan yhdistettyä, eikä puolue eriydy siten, että se rikkoisi puolueen sisältä päin.”

Myllykoski viittaa tällä Vasemmistoliitossa kiivaana käytyyn Nato-keskusteluun. Salmisen tavoin myös Myllykoski kannattaa Norjan Nato-mallia.

Myös toisen varapuheenjohtajan valinta miellytti Myllykoskea.

”Olen hyvin onnellinen toisen varapuheenjohtajan valinnasta. On hyvä, että puolueen varapuheenjohtajana toimii henkilö, jolla on ammattiyhdistystaustaa. Mielestäni Jounin (Jussinniemen) valinnan myötä puolueessa ollaan viimein herätty siihen, että tarvitsemme duunareita ja teollisuutta.”

Vasemmistoliiton puoluekokous jatkuu sunnuntaina. Tuolloin hyväksytään tavoiteohjelma ja käsitellään puoluekokoukselle tehtyjä aloitteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut