Viranomaiset haluavat säilyttää Harjavallan liikekeskuksen – kaupunki kysyy nyt asukkaiden mielipidettä

Liikekeskuksen tilalle on suunniteltu kerrostaloasuntoja.

Ely-keskus ja Satakunnan museo säilyttäisivät Harjavallan liikekeskuksen.

2.6. 8:15

Harjavalta

Harjavallan kaupunki haluaa kuulla paikallisten mielipiteen siitä, pitäisikö liikekeskus säilyttää nykyisellään vai voisiko tilalle rakentaa kerrostaloja.

Taustalla ovat Varsinais-Suomen ely-keskuksen ja Satakunnan museon antamat lausunnot Harjavallassa vireillä olevasta asemakaavan muutosprosessista. Tavoitteena on, että nykyisen liikekeskuksen alueelle voitaisiin rakentaa lopulta jopa kahdeksan kerrostaloa.

Hankkeen toteutuessa nykyisen liikekeskuksen ympäristö muuttuisi kuitenkin osissa.

”Tosi asia on, ettei Satakunnassa, ehkä Poria lukuun ottamatta, rakenneta useampaa kerrostaloa kerralla. Pienellä paikkakunnalla muutos ei olisi nopea, mutta alueen kaava halutaan suunnitella kerralla pidemmälle, eikä yhtä kerrostaloa kerrallaan. Näin voidaan suunnitella alue kokonaisuutena, eikä rakenneta huonosti yhteen sopivia palasia”, sanoo kaupungingeodeetti Jari Prehti.

Hänen mukaansa ensimmäinen kerrostalo rakennettaisiin Pirkankadun puolelle, täysin tyhjänä olevan kiinteistön tilalle. Siitä osa muutettaisiin varasto- ja autotallitilaksi, jolloin liikekeskuksen sisäpiha jäisi vielä nykyiselleen.

”Liikekeskuksen rakennuksia ei ole tarkoitus purkaa niin kauan kuin niissä on vuokralaisia. Niitä ei pureta purkamisen ilosta, vaan vasta, jos rakennuksille ei ole käyttöä eikä vuokralaisia maksamaan ylläpitoa.”

Harjavaltaan halutaan uusia vuokra-asuntoja, koska odotettavissa on, että paikkakunnalle syntyy paljon uusia työpaikkoja lähivuosina.

”Tänne töihin tulevat on toivotettu myös tervetulleiksi asumaan Harjavaltaan. Syy sille, että monet eivät muuta paikkakunnalle on se, ettei täällä ole hyvätasoisia vuokra-asuntoja. Moni vieraalta paikkakunnalta tuleva ei osta heti omaa asuntoa”, Prehti kertoo.

Liikekeskuksen alue nähdään hyvänä paikkana asuntorakentamiselle sen sijainnin takia: Lähellä ovat sekä teollisuus että palvelut ja joukkoliikenne.

”Haluamme edistää kevyttä liikennettä.”

Huomattavaa on myös se, että liikekeskus on kokonaisuutena vanha ja vaatii muun muassa putkiremonttia. Kun puolet liikehuoneistoista on tyhjänä, remonttien rahoitus on vaikeaa.

”Omistajat eivät voi ylläpitää sitä pitkään muuten kuin lämmityksen ja perusylläpidon osalta.”

Liikekeskuksesta tehdyssä rakennusinventoinnissa todetaan, että liikekeskuksella on mahdollista paikallista arvoa, mutta ei kuitenkaan maakunnallista tai valtakunnallista arvoa.

”Siksi kysymme paikallisten mielipidettä, halutaanko liikekeskus säilyttää vai että tilalle tulee uudisrakentamista. Vastaukset lisätään perusteluiksi kaavamuutokseen”, Prehti kertoo.

Ely-keskuksen, Satakunnan museon ja Satakuntaliiton lausunnoissa on lisäksi edellytetty matalampaa rakentamista kuin mitä asemakaavaluonnoksessa ehdotetaan.

”Mitä olen kuullut rakentajilta, matalampia taloja on kallis rakentaa, koska niissä pitää olla hissi ja sellaisen rakentaminen matalaan taloon on kallista. Pitää huomioida myös taloudelliset realiteetit. Kaavalla määrätyt matalat kerrostalot jäisivät kalliiden neliöhintojen takia toteutumatta, koska niihin ei löytyisi ostajia”, Prehti sanoo.

Kyselyyn voi vastata kaupungin verkkosivuilla sekä kirjallisesti kaupungintalolla ja kirjastossa. Vastausaikaa on 27. kesäkuuta saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut