VR Transpoint tekee täyskäännöksen ja käynnistää idän tavaraliikenteensä uudelleen – ”Pakotteet eivät koske VR-konsernin sopimuksia”

Allegro-junan henkilöliikenne pysyy seisoksissa.

VR Transpoint tiedotti keskiviikkona voivansa jatkaa rautateiden vienti-, tuonti- ja transitioliikennettä ja pitää samalla Suomen vientiteollisuuden pyörimässä.

30.3. 9:44

VR Transpoint käynnistää idän tavaraliikenteensä uudelleen. Liikennöinti Venäjältä käynnistyy jo keskiviikkona.

VR Transpoint tiedotti aiemmin keskeyttävänsä idän tavaraliikenteen 27. maaliskuuta 2022 Venäjän rautateihin (RZD) kohdistuvien UK:n pakotteiden vuoksi.

"Viime viikolla tulleen päätöksen jälkeen olemme jatkaneet keskusteluja UK:n viranomaisten ja pankkien kanssa pakotteiden velvoittavuudesta yhtiötämme kohtaan. Britannian viranomaisten ja pankkien täsmennetyn tulkinnan mukaan pakotteet eivät koske toimintaamme”, VR Groupin toimitusjohtaja Lauri Sipponen sanoo tiedotteessa.

”Näin ollen voimme jatkaa tärkeää rautateiden vienti-, tuonti- ja transitioliikennettä ja pitää samalla Suomen vientiteollisuuden pyörimässä. Pakotteet kohdistuvat usein henkilöihin ja sitä kautta lähettäjiin tai tavaranomistajiin ja pakotteiden alaisia kuljetuksia emme jatkossakaan kuljeta. Mahdollisista pakotteista ja lisärajoituksista päättävät viranomaiset ja toimimme aina heidän ohjeistuksensa mukaan", Sipponen perustelee.

VR Transpointin palvelut painottuvat vientiteollisuuden tuote- ja raaka-ainekuljetuksiin. VR Transpointin rautatiekuljetusten volyymit vuonna 2021 oli noin 37 miljoonaa tonnia. Suomen ja Venäjän välinen rahti on noin kolmannes kokonaistonneista.

Allegro-liikenne keskeytettiin maanantaista alkaen toistaiseksi. Nyt tehdyllä tavaraliikenteen käynnistämisellä ei ole vaikutusta Allegron liikennöintiin.

VR Transpointin idän tavaraliikenteen pidemmällä tauolla olisi ollut merkittäviä vaikutuksia myös Satakuntaan.

Satakunnan Kansa kertoi aiemmin, että idän liikenteen keskeyttäminen pysäytti hiililiikenteen Tahkoluotoon ja sai Nornickel Harjavallan selvittämään raaka-aineelle vaihtoehtoisia kuljetustapoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut