”Tosiasiassa tässä jutussa ei rangaistusasteikon valossa ole kysymys erityisen vakavasta rikoksesta” - Uutiset - Satakunnan Kansa

”Tosiasiassa tässä jutussa ei rangaistusasteikon valossa ole kysymys erityisen vakavasta rikoksesta”

Satakunnan käräjäoikeus on keskiviikkona antamallaan päätöksellä määrännyt neljä terroriteon suunnittelusta epäiltyä miestä vapautettaviksi. Rikosprosessioikeuden professori ei yllättynyt vapautuksesta.

Kuvituskuva joulukuun alussa julkaistusta poliisin esitutkintamateriaalista.

7.1. 13:17

Neljä 1990-luvulla syntynyttä, Kankaanpään seudulla asuvaa, miestä vangittiin todennäköisin syin rikoksista epäiltynä 3. joulukuuta. Lievemmällä syytä epäillä -perusteella vangittiin tuolloin myös viides mies, joka vapautettiin myöhemmin poliisin päätöksellä.

Neljä nyt vapautettua miestä vaativat vapauttamistaan oikeudessa edellisen kerran 17. joulukuuta, jolloin vangitsemisia vielä päätettiin jatkaa.

”Käräjäoikeus ei ratkaisussaan ottanut mitään kantaa epäiltyjen syyllisyyteen tai syyttömyyteen.”

Oikeusoppinutta käräjäoikeuden ratkaisu ei yllättänyt.

”Tosiasiassa tässä jutussa ei rangaistusasteikon valossa ole kysymys erityisen vakavasta rikoksesta, vaikka epäilty rikosnimike toki kuulostaa hyvin vakavalta. Eli terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään 3 vuotta. Ja kun rangaistusasteikko on tällainen, epäillyn vangitseminen tai vangittuna pitäminen edellyttää, että jokin pakkokeinolaissa säädetyistä erityisistä vangitsemisperusteista täyttyy. Niitä ovat 1) paonvaara, 2) jälkienpeittämisvaara, ja 3) rikosten jatkamisvaara” kertoo Lapin yliopiston rikosprosessioikeuden professori Mikko Vuorenpää.

”Käräjäoikeuden keskiviikkoisen ratkaisun perusteella mikään näistä kolmesta vangitsemisedellytyksestä ei täyttynyt, mistä syystä epäillyt oli päästettävä vapaaksi. Tässä on kuitenkin keskeistä huomata, että käräjäoikeus ei ratkaisussaan ottanut mitään kantaa epäiltyjen syyllisyyteen tai syyttömyyteen, vaan nyt se ratkaisi vain kysymyksen siitä, onko asiassa edelleen olemassa vangitsemisen edellytyksiä”, Vuorenpää jatkaa.

Terroristiepäily

  • Poliisi epäilee, että viisi Kankaanpään seudulla asuvaa 1990-luvulla syntynyttä miestä muodostivat äärioikeistolaisen ryhmittymän, joka valmisteli terroritekoa. Poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, mikä terroriteon mahdollinen kohde olisi ollut.

  • Virkavalta on arvioinut, että tapauksen esitutkinnan valmistuminen vie kuukausia. Syytteen nostamisen määräaika on 31. maaliskuuta vuonna 2022.

  • Epäillyt rikosnimikkeet ovat terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelu ja terroristisessa tarkoituksessa tehty tahallinen räjähderikos.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut