Tehohoidon kuormitus ja koronatartuntojen viikoittainen määrä kaksinkertaistuneet loppusyksyllä - Uutiset - Satakunnan Kansa

Tehohoidon kuormitus ja koronatartuntojen viikoittainen määrä kaksinkertaistuneet loppusyksyllä

Kolmannen koronarokotteen saaneita on Suomessa nyt yli 400 000.

9.12.2021 21:25

Helsinki

Sekä tehohoidon kuormitus että koronatartuntojen viikoittainen määrä ovat kaksinkertaistuneet Suomessa loppusyksyllä. Epidemian huonosta kehityssuunnasta kertoivat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) viikoittaisessa koronakatsauksessaan torstaina.

Tehohoitoon joutuneiden määrä on kaksinkertaistunut lokakuusta.

”Samalla tehohoidon painopiste on siirtynyt Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen ulkopuolelle. Noin kaksi kolmasosaa tehohoitopotilaista on muualla Suomessa”, sanoi STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Hänen mukaansa tämä kertoo siitä, että epidemia on nyt voimakas koko maassa.

Tehohoitoon tuli viime viikolla 39 uutta koronaviruspotilasta. Kaikkiaan tehohoidossa kerrottiin olevan Suomessa nyt 52 ihmistä. Muuta sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita on 95.

”Riskienhallinnan kulmakivi ovat rokotukset. Olisi erittäin tärkeää kasvattaa nuorten ja nuorten aikuisten rokotekattavuutta. Vanhempien ikäryhmien ja riskiryhmien puolestaan olisi tärkeää ottaa kolmas koronarokote”, Voipio-Pulkki linjasi.

Omikronin oireet pääosin lieviä

Koronaviruksen tuoretta omikronmuunnosta on havaittu yli 50 maassa, kertoi johtaja Mika Salminen THL:stä. Suomessa on hänen mukaansa löydetty yhdeksän omikrontartuntaa.

”Alustavat tiedot viittaavat siihen, että omikron voisi kiertää rokotesuojaa, eli vasta-aineiden neutraloivaa vaikutusta”, Salminen sanoi.

Hän samalla muistutti, että rokotteen tuoma suoja vakavaa koronatautia vastaan ei ole riippuvainen pelkästään vasta-aineista.

”Millaisia tartuntoja omikron aiheuttaa? Alustavien tietojen mukaan tartunnat ovat olleet pääosin lieväoireisia tai oireettomia. Mutta vielä on liian aikaista sanoa mitään varmaa”, THL-johtaja lisäsi.

Suomessa pian yhteensä 200 000 tartuntaa

Koronaviruksen tapausmäärät ovat Salmisen mukaan olleet nousussa Suomessa useita viikkoja. Tartuntamäärä on kaksinkertaistunut loka-marraskuun vaihteesta.

Torstaina raportoitiin uusia tartuntoja suuri määrä, 1 781. Koko pandemian ajan tartuntaluku Suomessa lähestyy 200 000:ta. Uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia tuli puolestaan tietoon 11.

Koronarokotteen kolmannen annoksen saaneiden määrä nousi THL:n mukaan nyt yli 400 000:een. Kolme rokoteannosta saaneita on 8,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Kaksi annosta koronrokotetta saaneita on runsaat neljä miljoonaa.

Työelämän koronapassi kolmikannan pähkäiltävänä

Työelämän koronapassi on pohdinnassa hallituksen, työnantajapuolen ja työntekijäpuolen yhteisessä kolmikannassa, kertoi puolestaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen. Hänen mukaansa hallitus valmistelee esitystä työelämäpassista.

”Nyt etsitään monenlaisia keinoja”, joilla voitaisiin pienentää työelämän tartuntariskejä.

Puumalaisen mukaan työelämän koronapassia valmistellaan kiireellisenä, mutta esityksen aikataulu ei ole tiedossa.

Hänen mukaansa valmisteluun liittyy paljon hankalia asioita. Usea ministeriö arvioi yhteistyössä asiaa muun muassa perusoikeuksien kannalta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut