Eteläafrikkalainen lääkäri: Omikronmuunnoksen saaneet koronapotilaat ovat toistaiseksi selvinneet kotihoidossa - Uutiset - Satakunnan Kansa

Eteläafrikkalainen lääkäri: Omikronmuunnoksen saaneet koronapotilaat ovat toistaiseksi selvinneet kotihoidossa

Potilaita on vaivannut äärimmäisen kova väsymys, lihassärky ja kurkkukipu. Suurin osa lääkärin hoitamista potilaista on ollut alle 40-vuotiaita miehiä.

Sairaanhoitaja otti naiselta PCR-koronatestin Johannesburgin lentokentällä perjantaina.

1.12.2021 11:02

Millaisen taudin omikronmuunnos aiheuttaa tartunnan saaneille? Ensimmäiset tiedot Etelä-Afrikasta kertovat, että sairastuneet ovat selvinneet kohtuullisen lievillä oireilla.

Eteläafrikkalainen lääkäri ja maan lääkäriliiton puheenjohtaja Angelique Coetzee, joka on hoitanut Pretorian kaupungissa kolmeakymmentä omikronmuunnoksen aiheuttaman koronataudin saaneita potilaita, kertoo, että kaikki potilaat ovat toipuneet kotihoidossa.

”He tulivat vastaanotolle äärimmäisen kovan väsymyksen takia”, Coetzee sanoi uutistoimisto AFP:lle.

”Lisäksi heillä oli lihaskipuja, kurkun karheutta ja kuivaa yskää”, hän lisäsi.

Suurin osa Coetzeen hoitamista potilaista on ollut alle 40-vuotiaita miehiä. Puolet potilaista oli rokotettu.

Coetzee ilmoitti Etelä-Afrikan terveysviranomaisille oireista, jotka eivät olleet deltavariantille tyypillisiä. Hän teki ilmoituksen, kun ensimmäiset seitsemän potilasta tuli vastaanotolle marraskuun 18. päivänä.

”Emme väitä, etteikö tässä voisi olla tulossa vakava tauti. Tähän mennessä myös rokottamattomilla on ollut lieviä oireita”, Coetzee sanoi.

Eteläafrikkalaiset tutkijat olivat pystyneet jo tuolloin sekvensoimaan uuden virusmuunnoksen, josta he tiedottivat 25. marraskuuta.

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut omikronmuunnoksen huolestuttavaksi. Parhaillaan tutkitaan sen käyttäytymistä.

Omikronmuunnoksen arvioidaan olevan erittäin tartuttava. Sen kyvystä väistää rokotuksia ei ole vielä tutkittua tietoa.

Tilastojen mukaan lähes kolme neljäsosaa covid-tartunnoista on todettu omikronmuunnoksen aiheuttamiksi Etelä-Afrikassa.

Sen jälkeen kun Etelä-Afrikka tiedotti varianttilöydöksestä, sitä on todettu jo eri puolilla maailmaa. Euroopassa sitä on tavattu ainakin Britanniassa, Hollannissa, Belgiassa ja Italiassa.

”Tartuntojen määrät tulevat kasvamaan”, Coetzee sanoi.

Etelä-Afrikassa päivittäin löydettyjen positiivisten koronatestitulosten määrä nousi nopeasti viime keskiviikon 3,6 prosentista lauantain 9,2:een.

Useat maat ovat kieltäneet lentojen saapumisen Etelä-Afrikasta lentokentilleen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut