Porin VPK:n kunniapäällikkö Matti Kraapon muistokirjoitus - Uutiset - Satakunnan Kansa

Porin VPK:n kunniapäällikkö Matti Kraapon muistokirjoitus

Porin VPK:n kunniapäällikkö Matti Kraapo on kuollut.

Matti Kraapo.

22.11.2020 8:29

Viljo ja Aliisa Kraapolle syntyi 13. toukokuuta vuonna 1935 perheen esikoiselle Veikolle pikkuveli, joka kasteessa sai nimekseen Matti Juhani. Matin isä oli osakkaana autoalan yrityksessä. Äidillä oli tarkastuskarjakon koulutus, mutta Matin synnyttyä hän jäi hoitamaan kotia.

Viikkarin poikana Matti kävi Cygnaeuksen kansakoulun ja sen jälkeen jatkoluokat. Kiinnostuksen autoihin Matti peri isältään. Hänen ensimmäiset työpaikkansa olivat linja- ja rekka-auton kuljettajana. Varsinaisen työuransa hän teki Postin autonkuljettajana. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1990 toimittuaan viimeiset kymmenen vuotta kuljettajien esimiehenä. Asevelvollisuuden hän suoritti Porin Prikaatissa Turussa ja vapautui jääkärinä vuonna 1956.

Matti meni naimisiin Vuokko Grönmanin kanssa vuonna 1956. Parille syntyi kaksi tyttöä, Katja ja Outi. Lapsenlapsia ja lastenlastenlapsia Matilla ja Vuokolla on yhteensä kymmenen. Myös Vuokko on ollut aktiivinen palokuntalainen.

Matin isä ja veli kuuluivat Porin VPK:aan, joten Matille harrastus lankesi kuin itsestään. Palokuntaan hän liittyi 4. joulukuuta 1951. Lähes 70 vuotta kestäneen uransa aikana Matti ehti nähdä ja kokea alan kehityksen niin kaluston, varusteiden, hallinnon, hälytysjärjestelmien kuin eri onnettomuustilanteiden torjunnan kehityksenkin suhteen.

Matin omaan toimintaan mahtui lähes kaikki mahdollinen, mitä palokunta-aktiivilla voi olla. Hän toimi monipuolisesti niin hallinnollissa kuin operatiivisissa tehtävissä. VPK:n päällikkönä hän oli 1988–1993. Esikuntaan (veteraaniosasto) Matti siirtyi 6. kesäkuuta 1993. Samalla päivämäärällä palokunnan 130-vuotisjuhlassa Matti kutsuttiin yhdistyksen kunniajäseneksi. Kunniapäälliköksi hänet kutsuttiin 7. tammikuuta 2009. Matin muotokuva paljastettiin 4. kesäkuuta 2003 palokunnan 140-vuotisjuhlassa.

Oman palokunnan ohella Matin aktiivisuus riitti alan monipuoliseen järjestötoimintaan niin paikallisesti, alueellisesti kuin entisen lääninkin tasolla. Oman palokunnan lisäksi hänet palkittiin lukuisilla eri järjestöjen huomionosoituksilla.

Siirryttyään Esikuntaan Matti teki mittavan työn veteraanitoiminnan kehittämisessä. Hän kuului monta vuotta Länsi-Suomen Pelastusalan liiton veteraanivaliokuntaan ja oli kokoavana voimana Porin toiminta-alueen veteraanitoiminnassa. Hänet kutsuttiin Porin aluetoimikunnan veteraanijaoston kunniajäseneksi vuonna 2016. Harrastustunteja Matille ehti kertyä 13 648.

Matille erityinen sydämenasia oli Porin vanhin paloauto Benz Gaggenau vuodelta 1921.

Kraapojen perhekunnan pitkäaikainen sukupolvia yhdistävä harrastus on siirtolapuutarhamökki Kokemäenjoen Hevosluodossa ”keskellä” Porin kaupunkia. Alueen mökkiläiset perustivat vuonna 1946 Luodon Siirtolapuutarhayhdistyksen, jonka sihteerinä ja puheenjohtajana Matti toimi lukuisia vuosia. Talkoovoimin vuonna 1951 rakennetun Kerhomajan seinään Matti lahjoitti muistolaatan vuonna 2016 yhdistyksen 70-vuotisjuhlan yhteydessä.

Matti Kraapo menehtyi 15. lokakuuta 2020. Hän oli 85-vuotias. Mattia jäivät kaipaaman omaisten lisäksi ystävät, naapurit ja harrastuksissa tutuiksi tulleet.

Palokuntaväki kunnioittaa Matin muistoa.

Lauri Lempinen

Kirjoittaja on Matin palokuntatoveri

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut