”Kyllähän ennustaa voi vaikka tarot-korteista” – Joulun säästä ei voi vielä puhua, mutta viikon päästä Satakunnassa nähdään ehkä lunta - Uutiset - Satakunnan Kansa

”Kyllähän ennustaa voi vaikka tarot-korteista” – Joulun säästä ei voi vielä puhua, mutta viikon päästä Satakunnassa nähdään ehkä lunta

– Ihmisiä kiinnostaa joulun sää, mutta ammattilaisilla ei ole siihen vielä juurikaan sanottavaa, kertoo meteorologi Juha Föhr.

Satakunnassa voi viikon päästä tulla lunta, Juha Föhr ennustaa.

15.11.2020 20:02

Reilun viikon päästä Satakunnassa on nähtävissä sään selvä kylmeneminen. Perjantaiaamuna 20. marraskuuta voi olla jokunen pakkasaste. Sunnuntai-illasta alkaen kylmän ilman reunalle törmää sateita, ja lumisateen mahdollisuus kasvaa selkeästi Satakunnassakin, Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr kertoo.

Kuukausilaskelmien mukaan loppuvuosi on Satakunnassa keskimäärin lauhansorttinen, mutta välillä voi olla talvisempaakin säätä.

–Sääennusteet karttamuodossa, eli korkea- ja matalapaineen kulkusuunnat, on nähtävissä kymmenen päivän päähän. Sitä pidemmälle menevistä ennusteista puhutaan ilmastoennusteina, Föhr selventää.

Ennusteissa kaavaillaan, onko kokonainen kuukausi keskimäärin normaalia lämpimämpi tai sateisempi, ja kuinka yksittäinen viikko kenties poikkeaa siitä.

Ilmastoennusteita julkaisee Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus, joka on 32 eurooppalaisen maan yhteenliittymä. Keskus vastaa myös numeerisista ilmakehämalleista, joita Euroopassa julkaistaan. Heidän tietoihinsa siis perustuvat myös sääennusteet.

–Joulun säistä voidaan tässä vaiheessa puhua ilmastoennusteiden puitteissa – siis sillä tasolla, onko joulukuu keskimäärin kylmä vai lämmin.

Ilmastoennusteet tehdään päivä- ja viikkolämpötilojen keskiarvoista.

–Siis jos alkuviikko on erityisen lämmin ja loppuviikko erityisen kylmä, keskimääräisesti viikko näyttää – keskimääräiseltä. Ilmastoennusteen malli tasoittaa kaikki yksittäisten päivien erot pois. Jos tänään tehtäisiin pitkän ajan ennuste, se voisi näyttää toista kuin viikko sitten tehty, Föhr selittää.

Föhrin mukaan meteorologien osaaminen sään osalta on parasta päivän tai parin päähän. Jo ennustettaessa säätä viikon päähän muutokset voivat olla suuriakin.

–Kukaan ei voi ennustaa joulun säätä kuuden viikon päähän, siinä on liikaa muuttujia.

Jollei jouluna ole lunta

Kiinnostus joulun säihin on keskimäärin suurta. Esimerkiksi suksien myyjä voi ennustaa myyntiä, jos tietää ilmastoennusteiden pohjalta onko ”keskimäärin keskimääräistä kylmempää”. Pitää kuitenkin muistaa, että lauhaan loppuvuoteen voi mahtua monia hyvinkin kylmiä päiviä.

–Vielä ei siis voida sanoa juuta eikä jaata siihen, pääseekö pukki tulemaan reellä, Föhr lohkaisee.

–Vaihtelu päivästä toiseen on suurta. On pienestä kiinni, tuleeko jokin saderintama maahan Porissa vetenä vai lumena ja onko sen jälkeen suojasäätä.

Sää on Suomessa hyvä keskustelunaihe ja herättää usein tunteita suuntaan ja toiseen.

–Joitakin meteorologeja häiritsee, kun puhutaan tietyn sään lupaamisesta. Siis vaikka luvataan sadetta. Minua se ei haittaa, se on puhumisen tapa. Kieltä pitää varioida, jotta se säilyy elävänä, Föhr muistuttaa.

Sään lupaaminen ja ennustaminen on kuitenkin välillä heikoilla jäillä kulkemista.

–Lupaamisesta voidaan puhua korkeintaan huomisen sään osalta, Föhr täsmentää.

–Kaukaisemmasta kuin viikon säästä puhuminen on keskimäärin löperöä. Kyllähän ennustaa voi vaikka tarot-korteista, mutta kysymys on siitä, milloin lipsutaan tieteellisen sääennustamisen kriteereistä. Ammattilaisena kannattaa puhua asiaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: