Keskustan Lapin piirijärjestö vaatii Krista Kiurun eroa matkailurajoitusten takia – vaatimus on ”hyvin radikaali”, myöntää lappilainen kansanedustaja Markus Lohi - Uutiset - Satakunnan Kansa

Keskustan Lapin piirijärjestö vaatii Krista Kiurun eroa matkailurajoitusten takia – vaatimus on ”hyvin radikaali”, myöntää lappilainen kansanedustaja Markus Lohi

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo, ettei yhdy erovaatimukseen.

Krista Kiurun toimia kritisoidaan Lapissa.

15.11.2020 15:33

Keskustan Lapin piiri vaatii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) eroa. Syynä on se, että piirikokouksen mielestä sosiaali- ja terveysministeriö on ajanut matkailulle niin hankalia rajoituksia, että Lapissa koko elinkeino menettää satoja miljoonia liikevaihtoa tänä vuonna.

Toinen syy erovaatimukseen on Kemissä sijaitseva Länsi-Pohjan keskussairaala, joka odottaa tietoa synnytystoiminnan jatkamisesta poikkeusluvalla. Sairaalalla on ollut synnytysten vähyyden takia poikkeuslupa vuoden 2020 loppuun.

”Pidämme erikoisena ministeri Kiurun vitkuttelua tässäkin asiassa”, piirikokouksen sunnuntaisessa kannanotossa sanotaan.

Piirikokouksen mukaan mitta on nyt täysi ja ministeri Kiurun saamattomuus saa riittää.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko twiittasi sunnuntaina, ettei yhdy Lapin piirin erovaatimukseen. Hänen mukaansa kollega Krista Kiurun ero ei veisi raja-asioiden ratkaisua eteenpäin.

Keskustakin istuu hallituksessa, jossa sillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa matkailulinjauksiin.

Lapin piirin kokouksessa paikalla ollut rovaniemeläinen kansanedustaja Markus Lohi (kesk) myöntää Kiurun erovaatimuksen olevan ”hyvin radikaali”.

”Mutta se on suuri hätähuuto Lapin matkailun puolesta. Tilanne täällä on todella dramaattinen. Haluan korostaa, että keskusta puolueena ei ole vaatimassa kenenkään eroa”, Lohi sanoo.

Keskustan hallituskumppanin sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti Twitterissä sunnuntaina, että Kiuru sai vastikään eduskunnan luottamuksen taakseen luottamusäänestyksessä, jossa myös keskustan Lapin edustajat tukivat Kiurua. Lindtman ihmetteli, onko Lapin piiri siirtynyt oppositioon.

Myös muut sdp:n kansanedustajat tulivat Kiurun tueksi. Kansanedustaja Niina Malmin (sd) mukaan Eurooppa on suljettu eivätkä turistit pääse Suomeen lähtömaiden rajoitusten takia, vaikka matkailuhaluja löytyisikin.

”Eiväthän suomalaisetkaan lähde nyt rantalomalle Thaimaahan! Lähtisin itse hakemaan vaihtoehtoista kassavirtaa kotimaan matkailijoista ainakin ensi hätään”, Malm neuvoi Lapin yrittäjiä tiedotteessaan.

Malm piti kohtuuttomana kaataa kaikki yhden ihmisen vastuulle varsinkin, kun Kiuru hänen mielestään on hoitanut tehtäväänsä esimerkillisesti.

Hallitus lähetti muutama päivä sitten kahden viikon lausuntokierrokselle lakiesityksen uusista koronaviruspandemiaa koskevista matkustusrajoituksista. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi tuolloin, että kyseessä on sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesesitys eikä hallituksen yhdessä sopima esitys.

Esitys pyrkii helpottamaan lyhyiden matkojen tekemistä Suomeen, mutta useita viikkoja valmisteltu esitys on yhä monimutkainen.

Suomessa on ollut keväästä lähtien voimassa poikkeuksellinen EU:n sisärajavalvonta, mutta sen määräaika umpeutuu 23. marraskuuta. Linjaukset pitäisi saada voimaan ennen sitä, koska muuten Suomi ei rajoita Schengen-maista tulevia matkustajia millään tavalla.

Edellinen matkustusrajoituksia koskeva esitys tuli bumerangina takaisin perustuslakivaliokunnasta, joka on harvoin moittinut hallituksen lakiesityksiä yhtä kovasanaisesti. Valiokunta vaati valmistelemaan esityksen kokonaan uudelleen.

Lapin piirin kannanoton mukaan lappilaiset matkailutoimijat ovat esittäneet selkeitä matkailukuplamalleja jo viime keväästä lähtien, mutta viestiä Lapista ei ole otettu riittävän vakavasti sosiaali- ja terveysministeriön johdossa.

”Ministeriön esittämät laajat ja hankalaselkoiset testaukset ja rajoitukset eivät ole tätä päivää. Vastuulliset matkustajat osaavat kyllä toimia kulloisenkin tilanteen edellyttämällä tavalla”, piirikokouksen kannanotossa sanotaan.

”Matkailun ohjeistuksen pitää olla selkeää ja ennustettavaa. Sääntöjen pitää olla riittävän pysyviä, jotta niiden kanssa voidaan tarvittaessa toimia usean vuoden ajan. Linja ei voi muuttua puolivuosittain.”

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: