Voiko "rehellisyyslupauksilla" ja ilmiantajilla puhdistaa yleisurheilun? – Lontoossa on yritetty

Kuvakaappaus
Voiko "rehellisyyslupauksilla" ja ilmiantajilla puhdistaa yleisurheilun? – Lontoossa on yritetty

Kuvakaappaus AIU:n Twitter-tililtä. Kuvassa Ranskan sprintteri Cristophe Lemaitre allekirjoittaa oman rehellisyyslupauksensa.

Tomi Tuomi

Lontoon yleisurheilun MM-kisoissa puhtaan urheilun puolesta taistelevaan rintamaan on liittynyt uusi toimija. Toimintansa huhtikuussa käynnistänyt kansainvälisen yleisurheiluliiton etiikkaa valvova Athletics Integrity Unit (AIU) on tehnyt kisojen ajan vimmatusti pr-työtä dopingkohuissa ryvettyneen lajin maineen puhdistamiseksi.

AIU:n työntekijät ovat lähestyneet kisojen ajan urheilijoita ja pyytäneet näitä allekirjoittamaan "rehellisyyslupauksen".

Kymmenet lupauksen tehneet urheilijat vakuuttavat muun muassa urheilevansa rehdisti ja tavoittelevansa omia rajojaan luonnollisin menetelmin.

Vakaumuksensa merkkinä rehellisiksi julistautuneet urheilijat kantavat Lontoossa kaulassaan lupauksesta kertovaa korttia ja ranneketta.

AIU:n johtaja David Howman uskoo pr-kampanjan auttavan matkalla kohti puhtaampaa urheilua. Etiikkayksikön johtaja ei kuitenkaan ole kertonut, miten pr-kampanja puhdistaa lajin, jossa useat dopingrikkomuksista tuomitutkin vakuuttelevat syyttömyyttään.

Anonymiteetti taataan

Nelikohtaisen rehellisyyslupauksen merkittävin kohta on vakuutus siitä, että allekirjoittanut urheilija sitoutuu paljastamaan kanssaurheilijoiden käyttämät epärehelliset menetelmät.

Howman selitti ESPN:n haastattelussa suunnitelman tavoitteena olevan se, että rehelliset urheilijat uskaltaisivat jatkossa olla yhteydessä AIU:n virkailijoihin.

Mallin ideana on taata likaisen urheilijan paljastaneille rehellisille urheilijoille anonymiteetti.

–Emme halua kutsua heitä ilmiantajiksi, sillä sana rinnastetaan helposti "vasikkaan". En ole keksinyt näille puhtaille urheilijoille sopivaa nimitystä.

–Uskomme kykyymme käsitellä saamamme tiedot luottamuksellisina siten, että tiedot meille toimittaneiden urheilijoiden henkilöllisyys ei paljastu, Howman sanoo.

Tätä ilmiantojärjestelmää varten AIU on julkaissut myös oman sähköisen palvelun, jonka kautta dopingrikkeestä tai muusta epärehellisyydestä epäiltyjä voi narauttaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio