Urheilu on liikunta-aliupseerin työ – tähtäin Tokiossa

Kolme Suomen mestaruutta saman viikonlopun aikana ampunut Juho Kurki pääsee pian harjoittelemaan ulkona.

Pekka Söderlund
Urheilu on liikunta-aliupseerin työ – tähtäin Tokiossa

Juho Kurki työskentelee Porin prikaatissa Niinisalossa liikunta-aliupseerina. Miehen vastuulla on muun muassa Kuninkaanlähteen ampumahiihtostadion. Siellä hän käy tarkistamassa taululaitteet aina kun ehtii.

Pekka SöderlundKankaanpää

Ampuja Juho Kurki elää täysin urheilun ehdoilla. Mies aloitti vuodenvaihteessa työskentelyn Niinisalossa liikunta-aliupseerina. Käytännössä miehen työajasta noin 70 prosenttia on pyhitetty urheilulle.

– Tällä mennään Tokion olympialaisiin 2020 asti. Jos saan olympiapaikan, jatkoa saattaa seurata. Pääasia kuitenkin on, että nyt saan keskittyä täysillä urheiluun. Toimeentulo on turvattu.

Ilman puolustusvoimien kaltaisen työnantajan tarjoamaa mahdollisuutta urheilijan elämä olisi paljon hankalampaa.

– Nyt pystyn harjoittelemaan kolme kertaa päivässä. Kaksi lajiharjoitusta ja yksi fysiikkaharjoitus, yhteensä siihen menee noin 8–10 tuntia päivässä. Muissa työpaikoissa tämmöinen ei olisi mahdollista.

Porin prikaatissa Niinisalossa Kurjen työtehtävät ovat pääosin projektiluonteisia. Ne eivät vaadi jatkuvaa paikallaoloa.

– Projektien lisäksi vastuullani on Kuninkaanlähteen ampumaradan ylläpitoon liittyvä valvonta.

Ampujien sisäkausi on pitkä. Kelien kylmetessä harjoittelu ja kilpaileminen siirretään täysin sisätiloihin, joten tässä vaiheessa kevättä ampujan mieli vetää jo ulkoradoille.

– Joka keväinen kohokohta on se, kun pääsee ensimmäistä kertaa ulkoradalle harjoittelemaan. Siinä ollaan kuin sonnilauma, joka päästetään keväällä ensimmäistä kertaa ulos laitumelle.

Kurjen ruutiasekausi alkaa pääsiäisen jälkeen, jolloin mies matkustaa Espanjaan leirille. Viime vuonna ruutiasekausi jäi kankaanpääläiseltä lähes täysin väliin, koska hän tähtäsi olympiapaikan metsästykseen.

Suomessa ruutiaseilla harjoitteleminen talvella on haastavaa. Tällä hetkellä Suomessa on kaksi ruutiaseille tarkoitettua sisärataa, toinen Turussa ja toinen Savonlinnassa.

– Olympiapaikka jäi saamatta. Pienestä se taas oli kiinni. Tänä vuonna kun ei ole olympiapaikkaa jaossa, olen panostanut paljon harjoitteluun. Viime vuoteen verrattuna olen harjoitellut todella paljon, koska ei ole painetta ampua olympiapaikkaa.

Kurki on ollut jo kahdesti lähellä päästä olympialaisiin.

– Rion kisoihin tavoittelin tosissani paikkaa. Kaikki tekeminen neljän vuoden aikana tähtäsi olympiavuoteen. Lontoon kisoihin tavoittelu ei ollut yhtä määrätietoista ja paikan tavoitteleminen tuli mahdolliseksi puolivarkain.

SM-kisoissa Kurki ehti jo putsata pöydän. Ensimmäistä kertaa urallaan hänellä meni koko SM-kisaviikonloppu täysin putkeen. Makuu-, asento- ja peruskilpailu päättyivät kaikki kankaanpääläisen voittoon.

– Aiemmin kahden kilpailun viikonlopuissa toinen kisoista on mennyt jollain tavalla pieleen ja viikonlopusta on tullut kulta ja hopea. Nyt kaikki meni hyvin, kertoo Kurki.

Kurjen leipälajissa, peruskilpailussa, miehen 60 laukauksen tulos 621,9 pistettä oli kaukana ennätyksestä. Finaalissa hän ampui 245,9 pistettä. Tulos riitti Suomen mestaruuteen.

Vaatimaton tulos selittyy muun muassa sillä, että mies lähti SM-kisoihin suoraan viikon lajileiriltä.

– Ei siinä paljon kerinnyt herkistelemään. Kova harjoittelu näkyy aina tuloksissa.

Se, että maamme ykkösilmakivääriampuja voittaa kolmessa lajissa kultaa käytännössä valmistautumatta, kertoo karua kieltään Suomen ammunnan tasosta. Kurki ei suoraan sano, että maamme taso olisi heikko. Kilpailuihin valmistautuminen ja keskittyminen vahvistavat kuitenkin tulkintaa.

– Kun etukäteen tietää, että ei tarvitse ampua huipputulosta voittaakseen, se heijastuu valmistautumiseen. Kansainvälisiin kilpailuihin valmistaudutaan viikkoja etukäteen ja kaikki on tarkkaan suunniteltua. Henkinen valmistautuminen on erilaista. Se johtaa siihen, että parasta suoritusta ei saa itsestään irti, toteaa Kurki.

Maamme ilmakivääriampujien taso on Kurjen kannalta valitettavan heikolla tasolla.

– Jos kotimaassa olisi useampia 630-pisteen ampujia, saisi itsestäänkin enemmän irti. Nyt jo kilpailuun lähtiessä tietää, että voittoon ei tarvita huippupäivää.

Juho Kurki

Syntynyt 1991.

Kankaanpääläinen ampuja.

Edustaa Kankaanpään Ampumaurheilijoita.

On jo vuosien ajan ollut maamme paras miesilmakivääriampuja.

Työskentelee Porin prikaatissa liikunta-aliupseerina. Käytännössä 70 prosenttia työajasta on pyhitetty urheiluun.

Jäi Lontoon olympialaisista pisteen päähän. Paikka Rion kisoihin jäi parin pisteen päähän. Tällä hetkellä tekeminen tähtää Tokion olympialaisiin 2020.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös