Pääkirjoitus

Urheilijoiden tuloeroissa ei ole kysymys sukupuolesta

Urheilijoiden tuloeroissa ei ole kysymys sukupuolesta
Pasi Mattila

Yle esitteli sunnuntaina Urheiluruudussaan tuloksia yhdessä Ruotsin ja Norjan yleisradioyhtiöiden kanssa tekemästään urheilun palkkavertailusta.

Tutkimuksen näkökulmaksi oli valittu naisten ja miesten tulot huippu-urheilussa.

On kiistatta tärkeää, että sukupuolien palkkaeroja nostetaan esiin, sillä varsinkin joukkueurheilussa, jossa mikään menestys ei välttämättä tuo mammonaa, kuilu on käsittämättömän suuri.

Pitää kuitenkin ymmärtää taustoja, jotta ymmärtää eroja.

Yle nosti näyttävästi esiin Tarkin jääkiekkoilijaperheen, jossa ammattilaisena pitkään pelannut Tuomas oli tuonut perheeseen rahat, mutta moninkertainen arvokisamitalisti Saija puolestaan menestyksen.

Miesten jääkiekossa tosin puhutaan yhtä paljon viihdebisneksestä kuin urheilusta. Naisten pääsarjassa puolestaan ollaan puhtaasti urheilun asialla.

Mietitään vertailuksi esimerkiksi omaisuuden musiikillaan tehnyttä Jare "Cheek" Tiihosta. Suomessa on varovaisesti arvioidenkin muutama sata tätä supertähteä parempaa laulajaa, mutta kukaan heistä ei ole tienannut miljoonia, koska he eivät ole osa viihdekoneistoa.

Toisin sanoen: Saija Tarkki ja muut naiskiekkoilun huiput alkavat tienata kotimaassa samoja summia kuin miehet, kun otteluissa käy keskimäärin 4000 katsojaa ja maksullinen tv-kanava televisioi sarjan jokaisen ottelun.

Oma asiansa Ylen julkaisussa on yksilöurheilu, jonka nostaminen mukaan sukupuolivertailuun on jopa typerää.

Kyllä. Esimerkiksi yleisurheilijanaisen euro on vähemmän, mutta syitä on kaksi, jotka Yle kertoi toki itsekin. Keihäsmiehet Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen vääristävät yleisurheilun tuloeroja, sillä he ovat menestyneitä.

Samassa vertailussa olisi voitu myös kertoa, paljonko ampumahiihtäjämiehen euro mahtaakaan olla. Tässä lajissa nimittäin euroja käärivät vain naiskaksikko Kaisa MäkäräinenMari Laukkanen.

Käytännössä tällaista vertailua voisi tehdä vain, jos kyseessä olisi kaksi suurin piirtein samoja saavutuksia kerännyttä urheilijaa, vaikkapa hiihtäjät Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Tällöinkin vertailusta pitäisi unohtaa henkilökohtaisten yhteistyösopimusten arvo. Ne eivät kerro urheilun tasa-arvoajattelusta mitään.


Kommentit (6)

  • LautaJaska

    Eiköhän tuo asia selity ennenkaikkea sillä, että sille maksetaan eniten, joka vetää suurimmat yleisöt. Aivan samoin, kuin viihteen puolellakin.

  • Nimetön

    Edelleen vallitsee se yleinen harhaluulo että jääkiekko SM-tasolla on urheilua. Näillä kahdella ei ole mitään tekemistä keskenään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio