Ultraintervallissa Lattomerellä juostiin 100 kilometriä vuorokauden sisällä – Katso kuvat

Sadan kilometrin juoksusta haaveilevat kokoontuivat testaamaan itseään.

Joonas Salli
Ultraintervallissa Lattomerellä juostiin 100 kilometriä vuorokauden sisällä – Katso kuvat

Vanhalla maitolaiturilla oli huoltopiste noin 7,4 kilometrin kohdalla.

Esko KallioniemiNakkila

Oletko koskaan haaveillut sadan kilometrin juoksusta? Tämä Lattomeren Ultraintervallin järjestäjien mainoslause heijastaa hienosti koko toiminnan perusajatusta. Kokeillaan jotain, mitä kaikki kuntoilua harrastavat eivät ole tulleet ajatelleeksikaan, mutta positiivisella huumorilla.

–Olemme liikkeellä tosissaan, mutta emme liian vakavasti, kertoo Kestävyyttä pintakaasulla 24/7 -ryhmää vuonna 2013 perustamassa ollut Jouni Mäkelä.

Joonas Salli
Noin seitsemän kilometriä juostu ensimmäisestä lähdöstä.

Noin seitsemän kilometriä juostu ensimmäisestä lähdöstä.

Lähtöjärjestelyistä ja noin kahdenkymmenen osallistujan olemuksesta oli havaittavissa perusajatus. Ilmapiiri oli rento, ja lähtö- ja maalipaikkakin ehti vaihtua lyhyellä varoitusajalla. Järjestäjät tarjosivat kilpailuun lähtijöille vetoapua kahdella eri tavoiteajalla. Kierrosajat kirjattiin ylös, jotta vertailua pystyi käymään omien ja ystävien kierrosaikojen kanssa.

Joonas Salli
Keskellä harmaassa paidassa tapahtumaa järjestämässä ollut Jouni Mäkelä.

Keskellä harmaassa paidassa tapahtumaa järjestämässä ollut Jouni Mäkelä.

Lattomeren Toiveen majalta lauantaiaamuna startannut 8x13 kilometrin intervalli on Satakunnassa ainutlaatuinen, ja koko Suomen mittakaavassakin niitä on järjestetty vain kolme kertaa. Tapahtuman taustalla on puhdas kokeilunhalu.

–Päätimme repäistä ja samalla testata, kuinka hyvin lenkiltä pystyy palautumaan. Lisäksi taktikointi on merkittävässä asemassa, esimerkiksi miten lujaa kannattaa lähteä liikkeelle. Onhan tämä yhdenlainen ihmiskoe.

Yhtäläisyyksiä uudistettuun ilmeeseen löytyi myös kaupunkitason viimeaikaisiin uudistuksiin.

–Sopii tämä Porin uuteen brändiinkin, vähän sekavaa ja omaperäistä. Sama pätee meihin, naurahtaa Mäkelä.

Joonas Salli
Seitsemän kilometrin jälkeen fiilis oli katossa.

Seitsemän kilometrin jälkeen fiilis oli katossa.

Kokoonkutsuminen, ilmoittelu ja yhteislenkkien sopiminen tapahtuu pitkälti Facebookin ihmeellisessä maailmassa. Kuntoilijoiden keskuuteen on syntynyt alueellisten yhteislenkkien verkosto.

–Jos joskus ovat sosiaalisen median varjopuolet olleet esillä, koemme tämän positiivisena somen lieveilmiönä. Tapahtumia pystyy järjestämään näppärästi.

–Ryhmä on todella aktiivinen, mikä auttaa paljon ja luo yhteishenkeä. Lenkkien lisäksi on muitakin kokoontumisia, sanoo Mäkelä.

Joonas Salli
Maisemat olivat kauniita.

Maisemat olivat kauniita.

Ryhmän nimenä on Kestävyyttä pintakaasulla 24/7, lyhennettynä KPK 24/7, mutta Nakkilan ja Ulvilan rajamailla juostava kilpailu tarjoaa peruskunnon testaamista myös pintaa syvemmältä. Kolmen tunnin välein juostava, hieman alle vuorokauden kestävä koetus ottaa suorittajastaan viimeisetkin voimanrippeet irti.

–Tärkeintä on saada energiat imeytymään kunnolla, muuten ei pysty juoksemaan. Maratonista sanotaan, että muuri tulee vastaan 30 kilometrin jälkeen, tässä sama raja on 70 kilometrin kohdalla. Yön tunteina fyysinen väsymys iskee lujaa.

Mäkelän ja järjestelyvastuussa mukana olleiden Annika Mäkisen ja Mika Vallisen tavoitteena on luoda Lattomeren Ultraintervallille jatkumoa. Toiveen majan pihapöytä riittää kauniilla säällä mainiosti kisatoimistoksi, ja huolto toimii aktiivisten auttajien ansiosta.

–Kesällä toki on paljon erilaisia tapahtumia, mutta eipä näihin satoja osallistujia tulisi missään olosuhteissa. Ehdottomasti pyrimme tekemään tästä perinteen, toteaa Mäkelä.

Lattomeren Ultraintervallin kestävin juoksija oli Jaana Lehtinen. Tamperelaiselta pitkien matkojen konkarilta kului 104 kilometrin matkaan 11.43,35. Hänen lisäkseen kaikki kahdeksan kierrosta Lattomerellä juoksi vain Petri Koivunen. Porilaisen ultraajan loppuaika oli 11.31,05.

Koivunen eteni seitsemän kierrosta Lehtistä vauhdikkaammin, mutta Lehtisen kunto kesti paremmin sunnuntaina aamukuudelta alkaneella viimeisellä kierroksella.

Juttua korjattu 19. kesäkuuta kello 11.32: Korjattu juoksijayhteisön nimi, joka on Kestävyyttä pintakaasulla 24/7, lyhennettynä KPK 24/7.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Hieno tapahtuma, jolle toivotaan ehdottomasti jatkoa! Uutisoinnissa vain jätettiin kertomatta yksi todella oleellinen asia: koko urakan suoritti vain kaksi henkilöä. He ansaitsisivat tulla mainituiksi, ja haaveilijoille olisi tärkeää antaa realistinen kuva ultrajuoksusta. Se kun vaatii paljon muutakin kuin somehehkuttamista.

  • Curro Ergo Sum

    Valtavan hieno juttu!
    Lisää uutisia paikallisista urheilutapahtumista, myös niitä pienimmistä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio