Uimaseuran hurmaaja – Eetu Karvonen jatkaa porilaisten uimareiden koutsaamista

PUS:n valmentajana jatkava Eetu Karvonen on ollut vuoden Porissa. Uimahallin lisäksi hän on käynyt kerran Ässien pelissä ja kerran Punaisessa Kukossa.

Heikki Westergård
Uimaseuran hurmaaja – Eetu Karvonen jatkaa porilaisten uimareiden koutsaamista

Eetu Karvonen valmentaa Porin Uimaseurassa ainakin vuoden 2019 loppuun saakka.

Harri LaihoPori

–Mitä minä muutakaan tekisin? kysyy Eetu Karvonen ja allekirjoittaa uimahallin kahviossa jatkosopimuksen Porin Uimaseuran kanssa.

Jatkosopimus pitää valmentajan Porissa ainakin vuoden 2019 loppuun saakka. Ykköstykki Matti Mattssonin valmentaminen ei kuulu samaan sopimukseen, mutta käytännössä asiat kulkevat käsi kädessä.

PUS:n nykyinen puheenjohtaja Heli Paalosalo ja vuoden alussa nuijaan tarttuva Matti Luhtanen eivät peittele tyytyväisyyttään. Takana on vuosi, jonka aikana Karvonen on hurmannut uinnin erikoisseuran osaamisellaan, omistautumisellaan ja innostuksellaan.

–Meillä on Suomen parhaat puitteet ja Suomen paras valmentaja. Tämä on meille iso mahdollisuus kehittää toimintaamme ja parantaa vetovoimaamme, Luhtanen hehkuttaa.

Onhan Karvonen kieltämättä porilaisseuralle kova paketti: Hän on 31-vuotias entinen arvokisauimari, liikuntafysiologian kandidaatti ja psykologian maisteri. Hänellä on nuoresta iästään huolimatta 17 vuoden valmennuskokemus. Hänellä on valmennuskokemusta yhdysvaltalaisesta yliopistosta ja Arabiemiraattien maajoukkueesta. Hän on valmentaja, joka osaa innostaa, ja josta pidetään.

Hän pystyy auttamaan uimareita kehittymään.

Heikki Westergård
Vuoden loppuun saakka puheenjohtajana toimiva Heli Paalosalo ja Eetu Karvonen allekirjoittivat seuran ja valmentajan välisen kahden vuoden yhteistyösopimuksen.

Vuoden loppuun saakka puheenjohtajana toimiva Heli Paalosalo ja Eetu Karvonen allekirjoittivat seuran ja valmentajan välisen kahden vuoden yhteistyösopimuksen.

Kutsumusammatti

Vaikka Karvosella oikeasti riittäisi tekemistä ilman porilaisseuraakin, on hän tyytyväinen mahdollisuudesta valmentaa ammatikseen.

–Valmentaminen on silti kutsumusammatti. Vaikka olisin muissa töissä, varmasti olisin myös valmentaja.

Psykologian maisteri työstää väitöskirjaa eliittiurheilijoiden motivaation vaikutustekijöistä. Sen hän voi jo paljastaa, että raha sieltä ei löydy.

–Urheilija kehittyy niin kauan kuin hän harrastaa. Kun urheilusta tulee työtä ja alkaa miettiä palkkaa, yhtälö ei toimi kuin jääkiekossa, Karvonen naurahtaa.

Sillä asenteella mies suhtautuu myös valmentamiseen. Mutta sopimus PUS:n kanssa kuitenkin takaa, että hän voi keskittyä olennaiseen. Karvosen ei tarvitse kahteen vuoteen miettiä, mistä ja missä aamupuuron kauhoisi ensi kuussa.

–Valmentamisessa pitää olla joku pyrkimys, oli se sitten kasvatuksellinen tai kilpailullinen, Karvonen miettii.

–PUS:ssa ei tyydytä siihen, että on vain Matti, jonka jälkeen odotetaan ja rukoillaan, että jostain tulisi uusi Matti. Me pystymme tekemään uusia uimareita. Ei ole yhtään syytä, miksi emme pystyisi menestymään Porissa yhtä hyvin kuin vaikka Turussa tai Tampereella.

Ei vain uintia varten

Kauniiden sanojen takaa löytyy komeita näyttöjä.

Karvonen on tuonut PUS:n valmennustoimintaan ryhtiä. Hän on alkanut tehdä uimareille polkua lastenaltaista kilpa-altaisiin. 276 uimarin seurassa muun muassa tasovalmennus on saatu toimimaan.

Lisäksi seuran ainoa ammattivalmentaja valmentaa seuran muita 17 valmentajaa ja yhdeksää ohjaajaa. Malliksi hän käy välillä vetämässä pienten lasten harjoituksia.

Mattssonin lisäksi Karvosen henkilökohtaisessa valmennuksessa on kymmenen PUS:n SM-ryhmän uimaria. Ryhmän taso on noussut, josta tuorein esimerkki oli Oulun SM-kisojen kolme finaalipaikkaa.

Samalla Karvonen muistuttaa, että vain pienestä osasta nuorista tulee lopulta kilpauimareita. Siksi valmentamista ei kannata tehdä vain uintia, vaan myös elämää varten.

Aina uimahallissa

Heikki Westergård
Eetu Karvonen tietää itsekin tekevänsä välillä liikaa töitä. Mutta hän onkin työtavoiltaan jenkki.

Eetu Karvonen tietää itsekin tekevänsä välillä liikaa töitä. Mutta hän onkin työtavoiltaan jenkki.

Mattsson, SM-ryhmän uimarit, Satakunnan urheiluakatemia, uintikouluja ja -klinikoita, asiantuntijatehtäviä ja luentoja.

Niistä palasista saattaa Karvosen mukaan kertyä sadan tunnin työviikkoja. Hän tietää, että se on liikaa.

–Mutta minä olenkin jenkki! Työnteko on oletusarvo. SM-kilpailut ovat niitä paikkoja, joissa voin huilata.

Porissa Karvonen on aina uimahallissa. Kun kämppä on hallin vieressä, kaupunki on vuoden aikana jäänyt kovin vieraaksi.

Kerran Karvonen on käynyt Ässien pelissä, kerran Punaisessa Kukossa. Sieltäkin hän käveli nopeasti kotiin.

–En minä koskaan nähnyt Grand Canyoniakaan, vaikka valmensin Grand Canyonin yliopistossa, Karvonen hymähtää.

Haaste, mutta ei uhka

Valmentajan ykköshomma on tehdä Mattssonista mahdollisimman hyvä uimari. Vaikka sopimus PUS:n kanssa kestää tällä erää vuoteen 2019, oletettavaa on, että yhteistyö Mattssonin kanssa jatkuu ainakin Tokion 2020 olympialaisiin saakka.

Karvosen mielestä Mattssonin kanssa on päästy jo eteenpäin. Käännöksissä tekniikka on parantunut niin, että Mattsson häviää niissä aiempaa vähemmän. Porilaisuimarin päälle puolestaan teki hyvää parantaa lyhyen radan SM-uinneissa 200 metrin rintauinnin SE-tulosta.

–Tiedän, millainen tuska siitä tulee, kun ennätys ei parane 4,5 vuoteen.

–Matin kohdalla iso juttu on nyt oppiminen arjen elämään.

Uimarista tuli lokakuussa Varpu-tyttären isä.

Ollaan tilanteessa, jossa urheilulle omistautunut valmentaja saattaisi kokea urheilijan muuttuneen elämäntilanteen uhkana.

–Se pitää ottaa huomioon, että Matti on ensisijaisesti isä, vasta sitten uimari. Me kevensimme hänen harjoitteluaan jo silloin, kun vauva tuli kotiin.

Jos vauva valvottaa ja yöunet jäävät vähiin, Karvonen on antanut Mattssonille luvan jättää aamuharjoitukset väliin.

Valmentaja sanoo suojattinsa tilanteen olevan haaste, ei uhka. Karvonen muistuttaa, että oikeasti eteenpäin vieviä harjoituksia on joka tapauksessa rajallinen määrä. Suurin osa harjoittelusta on ylläpitoa.

–Harjoittelun keventäminen ei toki ole fysiologisesti hyvä asia, mutta on myös henkinen puoli. Matti ei olisi ensimmäinen urheilija, jonka tulokset parantuvat elämänmuutoksen jälkeen.

–Pahinta uimarin elämässä on kuitenkin se, jos ei ole mitään muuta kuin uinti.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Rahoitukseen, toinen vaihtoehto on kohoavat jäsenmaksut, mikään ei ole ilmaista. Uinti kuitenkin on sieltä edullisimmasta päästä vrt. moni moni muu harrastus. Jos pienellä työllä jokaiselta saadaan kustannuksia per pienempi tai isompi uimari pois, on se minusta aina positiivista. Toivon, että Eetu Karvosen valmentamana PUS saa tehtyä uusia ”Matteja” täällä ja se lähtee ihan ruohonjuurelta ja on aikaa vievää. Monikaan valmentaja ei tee tuota leipätyökseen, vaan oman toimen ohella, tsemppiä!

  • Nimetön

    Hienoa! Todella positiivinen ja motivoiva henkilö. Harvempi ”koutsi” on mukana altaalla niin vanhempien kuin nuorempien uimareiden kanssa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio