Rion olympiakisat

Suomalaisen pöytätenniksen pioneeri Olahista: "Nyt junnuilla on oikea esikuva"

ERIK S. LESSER
Suomalaisen pöytätenniksen pioneeri Olahista: "Nyt junnuilla on oikea esikuva"

Benedek Olah eteni Riossa toiselle kierrokselle miesten kaksinpelissä.

Lauri LehtinenAlma Media

Benedek "Pentti" Olahin kaksi ottelua Rion olympiakisoissa ja otteluita edeltänyt ennakointi jää suomalaiseen pöytätennishistoriaan aikana, jolloin laji nautti ennennäkemättömästä julkisuudesta Suomessa – kiitos Olahin.

Olahista tuli Riossa ensimmäinen suomalainen pöytätennispelaaja olympiakisoissa. Kalajoella syntynyt Olah eteni toiselle kierrokselle eli 64 parhaan joukkoon. Sunnuntain kamppailussa Tanskan Jonathan Groth näytti, miksi hän on maailmanlistan 29. ja vei ottelun erävoitoin 4–0.

Olahin itsevarma luonne ja aito persoona ehtivät hurmata Suomen kansaa. Lisäksi huomiolle oli hyväksi, että suomalaisen ottelut käytiin lauantaina ja sunnuntaina parhaaseen katseluaikaan.

Hype on otettu vastaan lajipiireissä avosylin. Lajipioneeri, kaksinpelin yhdeksänkertainen Suomen mestari Pasi Valasti näkee erityisesti Rioon selviytymisen Olahin suurena saavutuksena.

- Pidän toiselle kierrokselle pääsyä kovempana saavutuksena sitä, että Pentti pääsi kisoihin. Niin hankalaa on Euroopasta päästä olympiakisoihin, Valasti muistuttaa.

Jukka Ritola
Pasi Valasti oli urallaan yhdeksänkertainen kaksinpelin Suomen mestari ja parhaimmillaan maailmanlistan 123:s.

Pasi Valasti oli urallaan yhdeksänkertainen kaksinpelin Suomen mestari ja parhaimmillaan maailmanlistan 123:s.

Valasti painottaa, että Olah selviytyi jo vuosi sitten MM-kilpailuissa 64 parhaan joukkoon. Pöytätenniksen MM-kisoissa jokaisella maalla on kisoissa seitsemän maapaikkaa, olympiakisoissa vain kaksi. Näin ollen Rion menestystä vastaava suoritus on nähty 25-vuotiaalta ammattilaiselta aiemminkin.

Valasti näkee, että maailmanlistan sijalla 70 oleva Olah, joka on ollut listalla parhaimmillaan sijalla 63, voi vielä nousta korkeammalle. Sonja Crefberg on yhä Suomen historian paras pöytätennispelaaja oltuaan parhaimmillaan maailmanlistalla sijalla 36.

- Tuonne 30 parhaan joukkoon on mahdollisuuksia. Pentti on voittanut pelejä sieltä jo, Valasti argumentoi.

- Mutta täytyy muistaa, että terveenä pysyminen on kaiken A ja O. Jos ei pysy terveenä, nykysijoituksetkaan eivät pysy.

Televisiokatsojat näkivät Riossa, kuinka vahva Olahin rystylyönti on. 191-senttisellä pelaajalla on kuitenkin vielä paljon kehittämisen varaa pelissään, jotta tavoitteet täyttyvät. Valasti odottaa, että Olah on pelaajana parhaimmillaan Tokion olympiakisoissa 2020 29-vuotiaana.

- Pentin fysiikka ei ole maailman TOP–10:n tasolla. Parhaiden jalat ovat vahvempia, mikä vielä korostuu, koska Pentti on todella isokokoinen. Nopeus pöydän äärellä vaatii voimaa, Valasti arvioi.

- Kun Pentin rysty on niin hyvä, vastustajat alkavat nyt tiedostaa sen. Pentin on kehitettävä kämmenpuolesta sellainen, ettei sinne voi vain laittaa palloa.

Valasti tutustui ensi kertaa nyt kuusinkertaiseen kaksinpelin Suomen mestariin, kun Olah oli 12-vuotias. Tuolloin unkarilaisten vanhempien poika oli tuittupäinen tulisielu, joka heitti mailan seinään, jos peli ei sujunut. Nyt Olah on rauhoittunut, mutta särmikkyys ei ole kadonnut.

Hyvät peliesitykset ja vilpitön persoona tekivät tehtävänsä Brasiliassa. Vaikka Suomella on muutamia lupaavia junioreita, kuten 15-vuotias Alex Naumi, lajilla ei ole Suomessa suuria massoja takanaan. Olahin saama julkisuus tuo junioreille esimerkin, mihin pöytätennikseen satsaamalla voi päästä.

- Nyt junnuilla on oikea esikuva, jota katsoa. Se on minusta tämän jutun isoin asia, Valasti sanoo päättäväisesti.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös