Jääkiekko

Paras Salminen pois piilosta: "Meille voi tulla hyvä loppukausi"

Sakari Salminen palasi tuttuun seuraan, mutta varsin vieraaseen joukkueeseen. Matti Kuparinen on ainoa, jonka kanssa hän on pelannut samassa seurajoukkueessa.

Kari Mankonen
Paras Salminen pois piilosta: "Meille voi tulla hyvä loppukausi"

Tutut kaverit olivat vähissä, kun Sakari Salminen palasi kasvattajaseuraansa. Takana hönkivän Mikael Kotkaniemen valmennuksessa Salminen on sen sijaan pelannut aiemminkin.

Harri LaihoPori

Kun Sakari Salminen asteli maanantaina aamupäivällä viimeisten pelaajien joukossa Isomäki-areenan jäälle, siihen päättyi seitsemän ja puolen vuoden kierros.

Salminen, 29, oli niin kuin ennenkin: hentoinen olemus, pää pystyssä, liuku vei eteenpäin, kiekko kesyyntyi lavassa, ratkaisuissa paistoi oivaltavuus.

Mutta on vääjäämätöntä, että vuodet ovat jättäneet myös jälkensä.

Salminen aloitti pitkän kierroksensa Kuopiosta, joka jo sekin on erilainen maailma kuin Pori.

Savosta matka jatkui Volgan rannoille Nizni Novgorodin, joka tunnetaan muun muassa autotehtaastaan. Kaupungin suuren pojan Maksim Gorgin mukaan nimetyssä tehtaassa on aikoinaan valmistettu esimerkiksi Volga-henkilöautoja neuvostoeliitille ja virkamiehille sekä suomalaisille taksikuskeille.

Venäläisestä miljoonakaupungista matka jatkui suunnilleen Rauman kokoiseen viehättävään sveitsiläiskaupunkiin Fribourgiin. Sieltä tie vei Ruotsin Smålandissa sijaitsevaan pieneen Växjöön.

Sitten tutuksi tulivat vielä Helsinki sekä Moskovan ruuhkat. Työnantajat ovat vaihtuneet, mutta koti on ollut Porissa.

–Vaikka nyt oli pelkästään treenipäivä, fiilis oli huikea, Salminen kuvaili paluutaan.

–Ammatti on tietysti samanlaista, oli sitten missä tahansa. Mutta kaukalon ulkopuolella asiat ovat Porissa eri tavalla kuin muualla. Nyt voin mennä harjoituksista kotiin.

Lähtö tuli puskista

Salminen kokee ennen kaikkea aikuistuneensa ja itsenäistyneensä. Pojasta on tullut myös perheellinen mies. Salminen sai vaimonsa kanssa esikoispojan viisi kuukautta sitten.

–Pelaajanakin olen muuttunut paljon. Ennen saatoin kytätä siniviivalla läpiajoja. Siinä sitten tuli aika paljon miinuksiakin.

–Nyt olen paljon kokonaisvaltaisempi pelaaja. Ilja Kovaltshukin kaltaiset absoluuttiset huiput voivat pelata Venäjällä niin kuin huvittaa, mutta muiden on pakko myös puolustaa.

Kun Salmisen taidoilla on saanut viiden kuukauden sisällä kahdet potkut ja päätyy 29-vuotiaana takaisin kotiin, on selvää, etteivät viime vuodet ole menneet aivan putkeen. Novgorodissa hyökkääjä pelasi kaksi lähes 50 tehopisteen kautta, mutta sen jälkeen paras Salminen on ollut kateissa.

Kari Mankonen
Sakari Salminen oli tyytyväinen, kun Teemu Vuorisalo suostui luovuttamaan hyökkääjälle numeron 23. "Täytyy varmaan tarjota sille Vuorisalolle olut", Salminen mietti kuullessaan, että Matti Kuparinen myi aikoinaan oman pelinumeronsa Pasi Nielikäiselle pihvistä.

Sakari Salminen oli tyytyväinen, kun Teemu Vuorisalo suostui luovuttamaan hyökkääjälle numeron 23. "Täytyy varmaan tarjota sille Vuorisalolle olut", Salminen mietti kuullessaan, että Matti Kuparinen myi aikoinaan oman pelinumeronsa Pasi Nielikäiselle pihvistä.

Syytä hän ei osaa sanoa.

–Omalla tasollani en ole ollut. Minun tyyliselle pelaajalle varmaan sekin vaikuttaa, onko tehnyt oikeita seuravalintoja, Salminen miettii, muttei silti halua ratkaisujaan jossitella.

Varsinkaan elokuista päätöstä valita Ässien sijasta KHL, ei ole pelaajan mielestä syytä katua. Salminen ei usko, että kukaan kiekkoilija olisi hänen tilanteessaan jättänyt käyttämättä mahdollisuutta pelata niin legendaarisessa seurassa kuin Moskovan Dynamo.

–Viime kaudella Jokereissa minä pelasin vaisusti, mutta nyt alkukausi Moskovassa oli hyvä. Olen kovassa kunnossa. Tehoja en vain saanut tarpeeksi. KHL:ssä ulkomaalaisten tehot ovat kaikki kaikessa.

–Venäläinen kulttuuri on sellainen, että jos joukkue häviää neljä viisi peliä, sitten tehdään ratkaisuja. Muilla ulkomaalaisilla oli kahden vuoden sopimukset, minulla vuoden, joten minua oli helppo osoittaa.

Vaikka venäläinen kulttuuri on tullut Salmiselle tutuksi, lähtö tuli hänen mielestään silti puskista.

–Ei minulle suoraan ovea näytetty, vaan ensin alettiin puhua palkanalennuksesta. Vastasin siihen, että lähden sitten mieluummin menemään.

Sekin oli jo valmiina mielessä, minne lähteä. Kun Salmisen ja Ässien neuvottelut etenivät elokuussa lähes allekirjoituksiin, osapuolten oli helppo lähestyä toisia uudelleen. Perheasiatkin vaikuttivat, vaikka laituri myöntää, että ratkaisut on kuitenkin aina tehty kiekkoilun ehdoilla.

–Sydämellä minä olen kaikki valintani tehnyt. Ehkä sen olen oppinut, että jos jossain on hyvä olla, ei kannata kiirehtiä lähtöä muualle.

Juuri sitä Salminen etsii nyt Porista. Paikkaa, jossa on hyvä olla. Paikkaa, josta ei tarvitse kiirehtiä pois.

–Pahimmilla hetkillä uskokin on ollut koetuksella. Mutta kyllä minä edelleen tiedän, että onnistuessani olen hyvä jääkiekkoilija.

Vieraita pelaajia

Kari Mankonen
Matti Kuparinen pelasi KalPassa tehokkaasti Sakari Salmisen sentterinä. Nyt kaksikko ainakin aloittaa eri ketjuissa.

Matti Kuparinen pelasi KalPassa tehokkaasti Sakari Salmisen sentterinä. Nyt kaksikko ainakin aloittaa eri ketjuissa.

Ässien täydessä pukukopissa Salminen löysi paikkansa maalivahtien välistä.

Koppi on remontin jäljiltä eri kuin Salmisen lähtiessä, mutta niin on sen sisältökin. Kapteeni Matti Kuparinen on nykyjoukkueen ainoa pelaaja, jonka kanssa Salminen on pelannut samassa seurajoukkueessa.

Kuopiossa Salminen ja Kuparinen tekivät yhdessä tehokasta jälkeä, mutta patapaidassa he ovat ainakin alussa eri ketjuissa.

Jos Salmisen siirtokortti tulee ajoissa Moskovasta, hän pelaa tiistaina Turussa yhdessä kahden muun ässäkasvatin Jarno Kärjen ja Jesperi Kotkaniemen kanssa. Kyseessä on harvinainen tilaisuus nähdä kolmen eri ikäluokan huippulahjakasta ässäkasvattia samassa triossa.

Jos Salminen tietää olevansa onnistuessaan hyvä jääkiekkoilija, Ässien hyökkäyskaluston nimilistaa silmäillessä kaikki tietävät, että onnistuessaan Pata on vaarallinen ja tulivoimainen nippu.

–On tässä joukkueessa potentiaalia voittaa paljon pelejä. Päivittäinen työnteko sen kuitenkin ratkaisee. Jos teemme paljon töitä, meille voi tulla hyvä loppukausi, Salminen arvioi.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Patasydän

    Ihokarvat pystyssä odotellaan täällä keski-suomessa peliä. Mitähän se Jykä juonii nyt, kun on nyt mistä valita hyökkäyspäähän??? Vielä joku Tapio Levo pakkipäähän…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio