"Olympiarenkaat silmissä lähdin koventamaan treeniä" – Ristomatti Hakola valmistautuu kauteen ylirasitustilan jälkeen

Kimmo Penttinen
"Olympiarenkaat silmissä lähdin koventamaan treeniä" – Ristomatti Hakola valmistautuu kauteen ylirasitustilan jälkeen

Ristomatti Hakola osallistui Suomen maajoukkueen mediapäivään.

Marita Lehtojoki

–Tulin juuri yli kolmen tunnin lenkiltä suolta. Se on yksinäistä hommaa, jossa ehtii hyvin käydä ajatuksiaan läpi, hiihtäjä Ristomatti Hakola toteaa kysymykseen, missä vaiheessa on valmistautuminen alkavaan hiihtokauteen.

–Tätä se on, treeniä, nukkumista ja syömistä. Kaikki ylimääräinen on karsittu pois.

Alkukesästä Kankaanpään mies sai elimistönsä ylirasitustilaan.

–Olympiarenkaat silmissä lähdin koventamaan treeniä. Sitä ei kroppa kestänyt, vaan joutui rasitustilaan. Kantapään kautta tuli tuokin opittua.

Hakolan mukaan sen kyllä huomaa, että kaikki ei ole kohdallaan, kun huippukunnosta tipahtaa alas. Ei maistunut mikään, ei henkisesti eikä fyysisesti. Se muutti kesän suunnitelmia.

Kaiken päälle Hakola sai juuri päättyneellä Ramsaun-leirillä ruokamyrkytyksen. Sen hän kuittasi sanomalla, että kaikkea sattuu, kun maailmalla kulkee.

Nyt on kuulemma jo valonpilkahduksia näkyvissä.

Ramsaun-leirillä Hakola muisti taas, miksi hän tykkää hiihtämisestä.

–Oikealla lumella hiihtäminen on ihan eri asia kuin hiihtää rullilla. Olimme siellä 2 700 metrissä jäätiköllä. Parina ensimmäisenä päivänä oli hieno auringonpaiste, loppuajan tuuli.

Ensimmäinen suuri koitos on Rukan maailmancup marraskuun loppupuolella. Siellä katsotaan Hakolan mukaan kuka on kuka. Ohjelmassa on muun muassa perinteisen sprintti, sama kuin olympiakisojen ohjelmassa.

Sitä ennen Hakola aikoo "hinkkamaan lumia" pohjoiseen. Ainakin Oloksella ja Rovaniemellä on kisat ennen maailmancup-avausta.

Lumituntumaa on pitänyt hakea myös hiihtoputkesta.

Ensi kaudeksi hiihtoon on kaavailtu uudistuksia, joista ollaan monta mieltä. On ehdotettu, että muun muassa sprittihiihdossa, Hakolan paraatilajissa, käytettäisiin jatkossa vain vapaa hiihtotekniikkaa.

Hakola sanoo olevansa sen verran vanha hiihtoniilo ja vanhan liiton mies, että katsoo perinteisen tyylin kuuluvan hiihtoon.

–Ehkä vapaan ehdottajat kammoksuvat tasatyöntöä. Itse olen sitä mieltä, että jos joku on niin kova, että pystyy tasatyönnöllä menemään, saa mennä.

Yksi todennäköinen muutos on se, että miesten viesti lyhenee 4x7,5 kilometriin.

–Kyllä ainut oikea arvokisamatka on 4x10 kilometriä viestissä. Jos ei kympilläkään ennen passailtu, sitä tehdään vielä vähemmän 7,5 kilometrillä. Minulle lyhempi matka kyllä sopisi, mutta kyllä minä kympinkin jaksan survoa.

Suunnitellusta sprintin sekakilpailusta hän ihmettelee, että mihin väliin se saadaan mahdutettua.

Ristomatti Hakola tuli viime kaudella kuuluksi siitä, että sprintissä hän oli melkein joka kisassa rähmällään. Lahden MM-sprintti sen sijaan sujui pystyssä ja tuotti kuudennen tilan.

–Kaatuilusta olen kyllä saanut kuulla ja kuulen vieläkin. Eilenkin hiihtäjien mediatilaisuudessa siitä kyseltiin. Mutta, kun tarpeeksi maitohappoja iskee reiteen, välillä lähtee kätösistä.

Vaikka olympiarenkaat alkukesästä siinsivätkin Hakolan silmissä, vielä ajatukset eivät koko aikaa askartele kisoissa.

–Yritetään nyt pitää ajatukset pelkästään hiihdossa.

Tavoitteitaan hän ei sen kummemmin erittele, mutta toteaa, että arvokisoissa on tarkoitus edetä nousevalla käyrällä.

–Falunissa (2015) olin perinteisen sprintin yhdeksäs, tänä vuonna Lahdessa kuudes.

Tämän mukaan seuraava sijoitus olisi kolmas.

Etelä-Koreaan lähteminen ei mietitytä Hakolaa.

–Tietysti olen lehdistä ja televisiosta seurannut sen alueen tapahtumia, mutta en ole maailmanpolitiikalla muuten vaivannut päätäni.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Riksun pesäpallotausta syöksymisineen tulee aina välillä läpi sprinteissä. Hyvä kausi tulossa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio