Nuorekas NiceFutis rakentaa rauhassa uutta nousua – syöksykierre saatu pysäytettyä

NiceFutis on mukana Kakkosen lohkonsa kärkikahinoissa. Joukkueen kapteeni Anni-Elina Luotonen pelasi joukkueessa jo NiceFutiksen edellisellä pääsarjakaudella.

Kari Mankonen
Nuorekas NiceFutis rakentaa rauhassa uutta nousua – syöksykierre saatu pysäytettyä

Anni-Elina Luotonen on NiceFutiksen nuoren joukkueen kokenein pelaaja.

Esko KallioniemiPori

Porilaisen naisjalkapalloilun huippuhetket osuivat vuosikymmenen vaihteen tuntumaan. Viides sija vuosina 2009 ja 2011 oli suurin piirtein parasta, mitä NiceFutis saattoi saavuttaa vahvojen ennakkosuosikkien taustalla.

Seura kykeni myös laadukkaisiin pelaajahankintoihin, vaikka suurin osa joukkueesta koostui NiceFutiksen omista kasvateista. Brooke Barbuto oli parina vuotena joukkueensa tehokkaimpia viimeistelijöitä, samoin kaudet 2011–2012 Porissa viihtynyt Biodun Obende.

Taistelu putoamista vastaan tiivistyi 2010-luvun edetessä, ja lopulta syksyllä 2016 porilaisten taival pääsarjatasolla päättyi. Synkkä vaihe kesti vielä seuraavankin kauden, ja samalla vauhdilla sarjataso vaihtui uudelleen pykälää alemmas.

NiceFutis on vihdoin tällä kaudella pysäyttänyt syöksykierteensä, ja porilaisnippu on vakiinnuttamassa paikkansa Kakkosen A-lohkon kärjen tuntumassa.

Asenne on hyvä, eikä joukkue ota ylimääräistä painetta omista tai muidenkaan odotuksista. Tärkeimpänä tavoitteena on ollut putoamiskierteen katkaiseminen.

–Kakkonen on juuri tällä hetkellä meille oikea taso. Yleensä projekteissa asetetaan joku tarkka tavoite, mutta me emme sellaista ole asettaneet. Otamme vastaan kaiken, minkä suorituksillamme ansaitsemme, NiceFutiksen päävalmentaja Juhani Mäki miettii.

–Kaikki on kiinni meistä itsestämme. Mikäli valmentajat saavat jotain aikaiseksi ja pelaajat onnistuvat, tulos tulee siinä mukana.

Neljä peräkkäistä voittoa ja sitä ennen kaksi tasapeliä kertovat osaltaan tuloskunnon kehittymisestä. Ilonaihetta tarjoaa myös mahdollisuus yhteistyöhön kotikaupungin seurojen kesken.

–Liikaa ei voi korostaa MuSa-yhteistyön merkitystä, sillä ilman sitä emme välttämättä olisi pystyneet lähtemään tähän kauteen. Tahtotila oli molemminpuolinen, koska kummaltakin puuttui pelaajia, Mäki kertoo.

–Pelaamme B-tyttöjen sarjaa käytännössä samalla joukkueella, ja osa tytöistä on ollut myös MuSa Futsalin mukana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kari Mankonen
Juhani Mäki on tällä hetkellä NiceFutiksen valmentaja.

Juhani Mäki on tällä hetkellä NiceFutiksen valmentaja.

Pelaajisto on uudistunut pakon edessä, ja 18-vuotias kapteeni Anni-Elina Luotonen on tällä hetkellä NiceFutiksen vanhin pelaaja. Luotonen oli mukana jo porilaisten viimeisellä pääsarjakaudella. Uudistuneen ja nuorekkaan joukkueen viime vaiheet ovat vaikuttaneet konkreettisesti moneen asiaan.

–Olemme päässeet pois häviämisestä, mikä on erittäin tärkeää. Se näkyy sekä harjoituksissa että yleisessä ilmapiirissä. Paljon on vielä nostettava tasoa ja saatava kovempia pelejä alle, Luotonen toteaa.

NiceFutiksessa pelanneita on pääsarjatasolla eri puolilla Suomea, joten Luotosellekin on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja lajin parissa.

–Minulla on lukio vielä kesken ja haluan suorittaa sen loppuun täällä. En ole muutenkaan ajatellut kovin pitkälle tulevaa. Haluan olla tässä joukkueessa täysillä mukana ja auttaa kaikkia eteenpäin. Olen kuitenkin vähän kokeneempi kuin moni muu pelaaja porukassa.

Kokemusta NiceFutis on onnistunut hankkimaan valmennusryhmäänsä. FC Jazzin edustusjoukkueenkin maalivahteja valmentanut Seppo Lehtikangas on viime syksystä asti auttanut NiceFutiksen nuoria lupauksia kehittymään. Systemaattinen maalivahtivalmennus on otettu ilolla vastaan.

–Parhaimmillaan treeneissä on ollut neljä 2003–2005 syntynyttä tyttöä mukana. Tytöt ovat erilaisia valmennettavia kuin pojat. Nämä neljä pelaajaa keskittyvät hyvin ja ottavat ohjeet vastaan, Lehtikangas arvioi.

–Vaatimustaso on kova, ja harjoitukset otetaan aina tosissaan. Ei tämä ole mitään harrastefutista. Miesten joukkueessa hiottiin pieniä yksityiskohtia, mutta täällä olen päässyt takaisin alkulähteille valmentamaan perusasioita ja perustorjuntoja.

Päävalmentaja Mäellä on näkemys porilaisen jalkapallon tilanteesta, ja osaltaan hän myös pystyy vahvasti vaikuttamaan sen toteutumiseen.

–Nyt kaikki pelaavat Kakkosta, mutta olisihan se hyvä, jos miehissä olisi porilainen joukkue Ykkösessä ja naisissa Liigassa, Mäki kiteyttää.

Monet seikat viittaavat siihen, että tavoite saattaa joskus toteutua. Edellisestä kerrasta ei kuitenkaan ole kuin muutama vuosi aikaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio