Jääkiekko

NHL-varaus ja -sopimus eivät hetkauttaneet Ässien superlupausta: "Syön edelleen kanapastaa kotona"

Jesperi Kotkaniemi haluaa voittaa mestaruuden Ässissä ja olla jonain päivänä NHL:n paras pelaaja. Mutta pelaako hän ensi kaudella Kanadassa vai Porissa?

Kari Mankonen
NHL-varaus ja -sopimus eivät hetkauttaneet Ässien superlupausta: "Syön edelleen kanapastaa kotona"

Kevät ja kesä ovat nostaneet Jesperi Kotkaniemen nimikirjoituksen arvoa.

Kerttu HeikuraPori

Jos Ässien liigajoukkueessa menneellä kaudella debytoineelle Jesperi Kotkaniemelle olisi runkosarjan alussa kerrottu, että ennen täysi-ikäistymistään hänellä olisi allekirjoitettuna NHL-sopimus, hän olisi yllättynyt.

–Eihän tällaista osaa koskaan varmaksi odottaa, vaikka hyvä toki, että ura menee eteenpäin, Kotkaniemi sanoo.

Montreal Canadiens varasi juhannuksena NHL:n varaustilaisuudessa tuolloin vielä 17-vuotiaan Kotkaniemen kolmannella vuorolla. Heinäkuun alussa seura puolestaan ilmoitti solmineensa kolmivuotisen tulokassopimuksen keskushyökkääjän kanssa.

Varaustilaisuutta ja sopimusta edelsi lupaava debyyttikausi Ässissä ja avainrooli alle 18-vuotiaiden MM-kultajoukkueessa.

Perjantaina 18 vuotta täyttänyt suomalaislupaus vakuutti jo varaustilaisuuden jälkeen, että jalat pysyvät maassa, eikä hiljattain allekirjoitettu sopimuskaan näytä muuttaneen tilannetta.

–Aika normaalilta tämä edelleen tuntuu, ei ole niin sanotusti hetkauttanut siinä mielessä. Kanapastaa syön edelleen kotona, Kotkaniemi sanoo.

Jääkiekkoa ja lukio-opintoja

Muun muassa Pittsburghin venäläistähti Jevgeni Malkiniin ja 13 kautta Montrealissa pelanneeseen Saku Koivuun verratulla Kotkaniemellä on kaksi selkeää tavoitetta: olla jonain päivänä NHL:n paras pelaaja ja voittaa liigamestaruus Ässissä.

Syksy näyttää, kumpaa Kotkaniemi tavoittelee ensin.

–Lähden syyskuussa Montrealiin hakemaan pelipaikkaa, ja jos ei vielä irtoa, katsotaan, jäänkö sinne pelaamaan muuta sarjaa vai tulenko Suomeen.

Kotkaniemen isän Mikael Kotkaniemen valmentaman Ässien kanssa Jesperillä on vielä kaksi vuotta sopimusta jäljellä. On kuitenkin selvää, että Montreal lyö tahdit sille, missä ja miten ikäluokkansa parhaimpiin keskushyökkääjiin lueteltu suomalaislupaus pelaa. Johtoportaan suunnalta viesti on ollut kannustava.

Kävi miten kävi, lukio-opintojaan porilainen ei ainakaan toistaiseksi aio laittaa tauolle.

–Koulu on tullut hyvin vastaan. Treenien jälkeen kun käyn muutaman tunnin opiskelemassa, se toimii aika hyvin. Paljon omatoimista opiskelua on ollut ja tulee olemaan, abivuotta syksyllä aloittava Kotkaniemi sanoo.

Fanit kyseenalaistaneet valinnan

Heikki Westergård
Mikael Kotkaniemen valmentamassa ässäjoukkueessa olisi Jesperille iso rooli, mutta nuorukaisen ensi kauden pelipaikka on Montrealin päätettävissä.

Mikael Kotkaniemen valmentamassa ässäjoukkueessa olisi Jesperille iso rooli, mutta nuorukaisen ensi kauden pelipaikka on Montrealin päätettävissä.

Kotkaniemi sai tuntumaa innokkaana kiekkokylänä tunnettuun Montrealiin jo varaustilaisuuden jälkeisellä nuorten pelaajien leirillä.

–Tykkään, että eletään paikan sydämessä. Leirillä ollessani treenihalli oli täynnä. Kun parituhatta ihmistä oli kesäkuussa katsomassa treenejä, niin olihan se ihmeellistä. Siellä on ehkä perinteikkäimmät fanit ja halli koko maailmassa, hän kuvailee.

Varaustilaisuuden suomalaisyllättäjä tietää, että hänellä on voitettavanaan puolelleen ainakin joitain Montrealin faneja.

–Sen perusteella, mitä olen sosiaalisesta mediasta lukenut, kaikki eivät ole olleet tyytyväisiä valintaani. Mutta paljon on tullut myös viestiä, että kiva saada sut tänne. Niitä on ollut tosi kiva lukea.

Ennen syksyn pyöritystä Kotkaniemen ylitettävänä on kielimuuri. Onneksi koulu on tarjoutunut auttamaan ranskan kielen alkeissa.

–Pohjaa ei ole yhtään, joten toivotaan, että jokin sana tarttuisi ennen syksyä, hän naurahtaa.

Suomalaisvastaanotto

Montrealissa Kotkaniemeä auttaa myös suomalaisvastaanotto. Canadiensin pelaajia ovat maalivahti maalivahti Antti Niemi, hyökkääjä Artturi Lehkonen ja Kotkaniemen lapsuuden idoli Joel Armia, jonka kanssa voi puhua porin murretta.

Kotkaniemi kertoo, että esimerkiksi Lehkonen tarjoutui heti draftin jälkeen antamaan vinkkejä kaupungista ja kaikesta muusta tarvittavasta. Canadiensin pieni suomalaiskeskittymä ja erityisesti Armian siirto Winnipegistä Montrealiin on Kotkaniemen mieleen.

–  Eipähän tarvitse yksin hölmöillä, hän virnistää.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Vai ässis mestaruuden hahahahaaa vitsimiehiä näköjään ,sellasta ei ole tiedossa ässis seuraavaan 50 vuoteen kun kattoo tätä seuran nykytouhua piste .

  • Nimetön

    Singaali on selkeä, Kotka ei pelaa ensikaudella Ässissä, vaikka se olisi ehdottomasti kaikkein paras vaihtoehto hänen kehittymis kannalta, hän ei ole missään nimessä Patrik Laine joka oli valmis paketti joka tavoin 18 ikäsenä NHL ään, Kotkalla on hyvin pitkämatka samoihin mittoihin pelillisesti kuin fyysisestikin, ja jos johonkin höntsäsarjaan aikoo jäädä pelailemaan niin se on todella huonompi vaihtoehto kuiin Ässät.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio