Narukerän venäläisvahvistuksille ovat myös porilaiset tomaatit tulleet tutuiksi

Venäläiset ovat käyneet Suomen palloilusarjoissa vähiin. Bandyliigassa itänaapurin taituruutta kuitenkin nähdään.

Hanna Laasanen
Narukerän venäläisvahvistuksille ovat myös porilaiset tomaatit tulleet tutuiksi

Maksim Nikishov (vas.) ja Andrei Krainov ovat tutustuneet Poriin työsuhdepyörillään.

Harri LaihoPori

Työsuhdepyörät, Google-kääntäjä ja avoin luonne. Niillä eväillä ummikkoina Suomeen saapuneet Andrei Krainov ja Maksim Nikishov ovat ottaneet Poria omakseen lokakuun alusta alkaen.

Narukerän uusista venäläisvahvistuksista tuntuu kuin he olisivat nähneet pyöriensä selästä jo koko Porin. Tutustumiskierroksilla kaupunki on näyttänyt kauniilta ja rauhalliselta.

Vihdoin lauantaina Krainov ja Nikishov polkevat tositoimiin, kun jääpallon Bandyliiga alkaa. Samalla kaksikko täyttää Narukerässä pitkään tyhjänä olleen venäläispelaajien aukon.

Edellisen kerran porilaisseurassa on nähty venäläisvahvistuksia keväällä 2000, kun mestaruudenkin vuotta aiemmin voittaneet Oleg Tsekoubah ja Juri Shkurko pelasivat Narukerässä.

Bandyliigassa Krainov ja Nikishov eivät ole harvinaisuuksia, sillä sarjassa nähdään alkavalla kaudella 11 venäläisvahvistusta. Sen sijaan isompien lajien pääsarjat eivät tällä hetkellä ammenna taitoa suuren itänaapurin perinteisesti mahtavasta urheilijatuotannosta.

Jääkiekon Liigassa pelaa tällä hetkellä vain yksi venäläinen. Jalkapallon Veikkausliigassa kentällä nähtiin päättyneellä kaudella kolme venäläistä.

Lentopallossa molempiin pääsarjoihin vahvistukset hankittiin vielä joitakin vuosia sitten pääsääntöisesti entisen Neuvostoliiton maista, myös Venäjältä, mutta tällä hetkellä miesten Mestaruusliigassa pelaa yksi venäläinen.

Yksi selvä syy venäläispelaajien katoon on maan oman sarjatoiminnan ammattilaistuminen. Venäjän kovista ja rahakkaista sarjoista ei kannata Suomeen tulla. Niistä, jotka eivät mahdu kotimaansa pääsarjoihin, ei ole riittävästi tietoa, tai sitten taso ei riitä.

Bandyliiga jää poikkeukseksi. Toki venäläiset huiput ansaitsevat kovia summia kotimaassaan myös jääpallossa, mutta sadantuhannen harrastajan massasta on helppo ammentaa tähtien takaakin pelaajia noin 3 000 lisenssipelaajan Suomeen.

–Suomessa harrastajamäärissä tapahtui jossain vaiheessa pieni notkahdus. Se notkahdus näkyy tällä hetkellä Bandyliigassa, arvioi Narukerän valmentaja Heikki Hyvönen.

Notkahdukseen voi löytyä apua lähinnä Ruotsista tai Venäjältä. Narukerässäkin on ollut muutama nuori ruotsalaispelaaja, mutta valmiita tekijämiehiä länsinaapurista ei pysty Suomeen houkuttelemaan.

Siksi Hyvönen halusi, että Kerän pelaajamateriaaliin haetaan leveyttä venäläisvahvistusten avulla. Välikätenä toimi Porvooseen asettunut ex-jääpalloilija Artur Fedorov.

–En tiedä, kävikö meillä vain tuuri, mutta nämä pojat herättivät kiinnostusta jo Suomen cupin peleissä Oulussa. Varsinkin Krainov voi olla todella kova vahvistus tässä sarjassa, Hyvönen herkuttelee.

Valmentaja luonnehtii Krainovia teknisesti taitavaksi sekä loistavaksi luistelijaksi. Hänen avuillaan pitäisi tulla myös tehoja.

–Uskon, että hyöty on isompi kuin vuoden tai kahden mittainen. Pojat ovat hienoja esikuvia meidän nuorille. Pelaajia, joita kannattaa katsoa ja joista voi oppia.

Hanna Laasanen
Lauantaina Bandyliigassa tositoimiin pääsevien venäläisten odotetaan olevan kovia vahvistuksia Narukerälle.

Lauantaina Bandyliigassa tositoimiin pääsevien venäläisten odotetaan olevan kovia vahvistuksia Narukerälle.

Krainov, 23, on pelannut Venäjän pääsarjassa. Joukkuekaverina Volga Uljanovskissa oli muun muassa Suomen maajoukkueesta tuttu Ilari Moisala. Nikishvov, 24, pelasi viimeksi Kazakstanissa.

Toisilleen täysin tuntematon kaksikko laskeutui Suomeen viiden minuutin välein. Siitä alkoi uusi seikkailu ja uusien kokemusten hankkiminen.

Idässä seurojen järjestelmät pitävät pelaajista huolta, joten Krainov ja Nikishov ovat aiemmin pelanneet vain jääpalloa. Suomessa sopimukseen sisältyy se, että Narukerä järjestää kaksikolle työpaikan.

Toistaiseksi ovat olleet muun muassa keräämässä tomaatteja ja kantamassa rakennustyömaalla ovia.

–No, siihen on jo tottunut, kaksikko hymähtää tulkin avulla kysymykselle työn mielekkyydestä.

–Toisaalta täällä voisi aika tulla pitkäksi ilman töitä.

Työnteon, harjoitusten ja pyöräilyn lisäksi pelaajien aika on kulunut muun muassa uimahallissa ja internetissä. Vaikka välissä on korkea kielimuuri, Krainov ja Nikishov ovat pyrkineet pääsemään joukkueeseen sisään.

Ehkä suurin totuttelu on kuitenkin edessä. Venäläiset huomasivat Suomen cupin peleissä, että tuomarit katsovat rikkeitä sormien välistä paljon enemmän kuin heidän kotimaassaan.

–Se tuntui stressaavalta, Krainov myöntää.

Narukerän venäläiset

Narukerän ensimmäinen venäläisvahvistus oli vuonna 1989 Suomeen tullut Vladimir Plavunov. Hän oli ylipäätään ensimmäinen venäläisvahvistus jääpallon SM-sarjassa. Plavunovia oli aikoinaan pidetty maailman parhaana jääpalloilijana. Hän pelasi Narukerässä kuitenkin vain kaksi ottelua.

Neuvostoliiton maajoukkueessa olivat pelanneet myös veljekset Aleksander (Narukerässä 1989–1996) ja Juri Pershin (1993–1995).

Andrei Krainov ja Maksim Nikishovin jälkeen Narukerässä on pelannut yhdeksän venäläisvahvistusta.

23-vuotias Krainov taituroi keskikentällä ja hyökkäyksessä. 24-vuotiaan Nikishov pelaa joko alempana keskikenttäpelaajana tai puolustuksessa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Tietysti olisi ollut fiksua vielä ilmoittaa selkeästi Narukerän seuraavan (ensimmäisen) kotiottelun alkamisajankohta, jotta näitä taitureita saapuisi joku seuraamaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio