Mikko HusaAlma Media

Muistuma Lahden MM-hiihdoista, vaisuja hiihtoja erävaiheessa ja uusi kandidaatti naisten viestijoukkueeseen.

Siinä olennaisimmat suomalaisasiat, jotka jäivät käteen Pyeongchangin sprinttipäivästä.

Ladulla nähtiin kahdeksan suomalaista, joista parhaiten selviytyi Ristomatti Hakola, hänkin tosin raskaasti pettyneenä.

Hakola pääsi finaaliin Lahden tapaan ja oli jälleen kuudes eli finaalin viimeinen. Voimat loppuivat, ja selkä nousi pystyyn.

Toki olympiafinaalin on komea saavutus, mutta enemmänkin olisi ollut otettavissa. Sen näki Hakolan olemuksesta ja kuuli puheista kisan jälkeen.

–En ole ikinä hyytynyt noin radikaalisti, Hakola tiivisti finaalisuorituksensa.

Johanna Matintalon pirteä hiihto avasi lajeista yhden herkullisimman eli viestispekulaation. Olisiko päävalmentaja Reijo Jylhällä rohkeutta ottaa naisten viestin perinteisen osuudelle kokematon mutta ennakkoluuloton hiihtäjä?

Ristomatti Hakola

Pasi Liesimaa

Odotukset: Lahden perinteisen sprintin finalisti on nyt vuoden kehittynyt ja kypsynyt välttämään pahimmat kaatuilut. Finaalipaikka minimi, mitalikaan ei kaukana.

Toteutus: Lahden kopio. Voitti karsinnan ja teki mitä tahtoi sekä puolivälierässään että välierässään. Finaalissa tulivat rajat vastaan. Siinä vaisu ja väsynyt suoritus. Finaalin viimeinen eli kuudes.

Sanottua: "Viimeisen nousuunkin yritin kaikkeni, mutta en pysynyt muiden perässä metrikään. En ole ikinä hyytynyt noin radikaalisti."

Entä jatko: Seuraavaksi voi keskittyä viestiin. Hiihtää taatusti myös miesten päätösmatkan 50 kilometriä.

Arvio: ★★★

Aino-Kaisa Saarinen

Pasi Liesimaa

Odotukset: Raskaan sprinttiradan pitäisi kaiken järjen mukaan sopia Saariselle. Tulee tuoreena mukaan, joten pelkkä erävaiheeseen pääsy olisi pettymys.

Toteutus: Yllättävän vaisu. Pääsi karsinnoista erävaiheeseen viimeisenä hiihtäjänä, ja puolivälierässä ei näkynyt minkäänlaista kunnollista tappelua jatkopaikasta. Loppusijoitus 25:s.

Sanottua: "Tein aika-ajossa kaikki mahdolliset virheet, koska olin suoraan sanoen jännittynyt. Minulle se on yleensä hyvä asia, että jännitän, mutta nyt meni napsun siitä yli."

Entä jatko: Kiintoisa kysymys: viestin perinteisen paikkaa pidetään varmana, mutta Johanna Matintalo on vääntänyt vahvasti.

Arvio:

Krista Pärmäkoski

Pasi Liesimaa

Odotukset: Koko kauden hyvien perinteisen tyylin sprinttien ja lauantaisen yhdistelmäkisan pronssimitalin perusteella vain kulta kelpaa, tai, noh, ainakin mitali.

Toteutus: Putosi jatkosta välierässä, eikä finaalipaikka ollut edes lähellä. Tosin törmäili Ruotsin Hanna Falkin kanssa ennen viimeistä kaarretta ja maalisuoraa. Loppusijoitus 9:s.

Sanottua: "Oli hyvä vire, olen palautunut ja saanut nukuttua ja nollattua tilanteen. Hyvä päivä oli."

Entä jatko: Jatkaa toisen mitalin metsästystä seuraavaksi torstaina kympin väliaikalähtökisassa.

Arvio: ★★

Lauri Vuorinen

Pasi Liesimaa

Odotukset: Ei suurempia odotuksia, kuten Jylhän kohdalla. Arvokisojen ensikertainen voi lähteä ilman paineita

Toteutus: Selvitti tiensä karsinnoista jatkoon. Tie nousi pystyyn puolivälierässä, kun kompuroi Venäjän Aleksei Vitsenkon ja USA:n Simeon Hamiltonin kanssa. Loppusijoitus 30:s.

Sanottua: "Kaatumiseen purkautui niin paljon latausta ja energiaa, ettei mitään ollut enää tehtävissä. Uskon, että jalka olisi riittänyt hyvin taistelemaan välieräpaikasta."

Entä jatko: Kotimatka alkaa torstaina.

Arvio: ★

Martti Jylhä

Pasi Liesimaa

Odotukset: Ei suurempia odotuksia. On joutunut kärsimään siitä, että sattuu olemaan isänsä poika. Eli päävalmentaja Reijo Jylhän. Osa hiihtokansasta älähtää aina, kun poika-Jylhä valitaan maajoukkueeseen.

Toteutus: Todisti sprintissä, että on muutakin kuin isänsä poika. Voitti oman puolivälieränsä, joka tosin oli viidestä erästä heikkotasoisin. Välierässä tie nousi pystyyn. Loppusijoitus 10:s

Sanottua: "Minulla oli vähän tuuriakin mukana, kun kolme jätkää kaatui minun erässäni, mutta se kuuluu tähän asiaan."

Entä jatko: Olympiaurakka oli sprinttikisan mittainen.

Arvio: ★★

Iivo Niskanen

Pasi Liesimaa

Odotukset: Jokainen kisa palvelee vain yhtä asiaa eli mahdollisimman kovaa suoritusta 50 kilometrin perinteisellä. Sivutuotteena voi hyvinkin syntyä tulosta Niskaselle sopivalla radalla.

Toteutus: Karsinnoista jatkoon, luonnollisesti. Päätyi samaan puolivälierään Hakolan ja venäläisen Aleksandr Bolshunovin kanssa, ja kyyti oli Niskaselle liikaa.

Sanottua: "Ei ollut hyvä päivä tänään, oli vaikeaa. Meni yllättävän paljon jalkoihin se yhdistelmähiihto. Tänään ei ollut sprinttiolo."

Entä jatko: Ei ole vielä näyttänyt Lahden 15 kilometrin maagista virettään. Kaikki kunnossa? Joutuu vielä kovasti pohtimaan, miten ottaa mitalin päämatkallaan.

Arvio: ★

Kerttu Niskanen

Pasi Liesimaa

Odotukset: Eivät järin suuret, sillä Niskanen hiihtää jälleen arvokisoja siten, että 15 minuuttia kilpailujen jälkeen on vaikea muistaa, oliko ylipäätään mukana vai ei.

Toteutus: Hajuton ja mauton perussuoritus. Meni karsinnoista jatkoon, kuten pitikin, mutta puolivälierässä ponneton esitys ja leikki loppui siihen. Loppusijoitus 23:s.

Sanottua: "Huonosti se meni, mutta vaikea sanoa, mikä siinä mätti. Tänään ei ollut minun päiväni. Hiihto oli todella vaikeaa, en saanut siihen mitään tuntumaa."

Entä jatko: Hiihtänee seuraavaksi kympin vapaan kisan. Viestipaikka vaarassa varsinkin, jos Riitta-Liisa Roponen liikkuu liukkaasti kympillä.

Arvio: ★

Johanna Matintalo

Pasi Liesimaa

Odotukset: Suurlupaus taitaa ikiaikaiseen suomalaistapaan perinteisen, mutta vapaalla on vaikeaa. Sprintin tärkein tavoite antaa näyttöjä viestiä ja 30 kilometrin kisaa varten,

Toteutus: Naisista pirtein esitys Pärmäkosken jälkeen. Tappeli tosissaan välieräpaikasta, eikä tyytynyt Kerttu Niskasen ja Saarisen tavoin siihen, että pääsi karsinnoista jatkoon. Loppusijoitus 19:s.

Sanottua: "Totta kai viestipaikka kiinnostaa, jos sitä tarjotaan. Mielestäni olen antanut yhdistelmähiihdossa ja tänään ihan hyvät näytöt. En tiedä, painaako viestivalinnoissa kokemus vai onko Reijolla rohkeutta päästää minua siihen."

Entä jatko: Kts. Saarinen. Voisi hyvinkin ansaita viestin perinteisen osuuden paikan.

Arvio: ★★


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio