Jääkiekko

Kolumni: Olisiko Perttulan pitänyt saada Ässiltä uusi mahdollisuus?

Kolumni: Olisiko Perttulan pitänyt saada Ässiltä uusi mahdollisuus?
Juha Luotola

Ässien toimitusjohtajan pestiltä väistyvä Eeva Perttula vietti maanantain ja tiistain välisen yön lapsuudenkodissaan Köyliössä. Siellä hän sai tukea ja lohdutusta omalta äidiltään, joka joutui aikanaan jättämään oman työnsä Lännen Tehtailla (nykyinen Apetit) yt-neuvottelujen seurauksena.

Eeva Perttula tiesi, että kotona hänet otetaan vastaan rakkaana lapsena, oli titteli sitten työtön tai toimitusjohtaja.

Yritysmaailma, etenkään jääkiekkomaailma ei ole yhtä lempeä kuin äidin syli. Toimitusjohtajan harteille jää vastuu, joka hänen on kannettava, vaikka vallitsevaan tilanteeseen olisi kulman takana jonoon saakka syyllisiä.

Kauden aikana moni pyöritteli silmiään Ässien kovien hankintojen edessä. Ihmetystä herätti, mistä seura sai raavittua rahaa kasaan isopalkkaisiin paluumuuttajiin.

Vielä silloin Perttula uskoi, että pari playoffs-ottelua riittää kattamaan hankinnoista koituvat lisäkustannukset ja talous jää plussan puolelle.

Nyt tiedetään, että taloushallinta ja kuluseuranta pettivät pahasti.

Kuinka paljon kesken kauden tehdyt kalliit hankinnat sitten olivat Perttulan syy? Kuinka paljon niistä pitää vierittää vastuuta joukkueen kasanneen urheilujohtajan Jari Korpisalon ja hankinnat siunanneen hallituksen suuntaan?

Se ei välttämättä ole avainkysymys, sillä tulevan jättitappion taustalta löytynee paljon muutakin. Mutta mitä ja miksi? Sitä emme ainakaan vielä saaneet tietää.

On totta, ettei tällä kaudella Ässille tullut NHL-korvauksia. On myös totta, ettei playoffs-kevät kantanut odotetun pitkälle.

Yhtä totta on, ettei kokonaisbudjettia voi rakentaa sattumien varaan. En usko, että Ässät on niin tehnytkään.

Seura ei saa joka vuosi korvauksia NHL:ään lähtevistä pelaajista, eikä keskitason budjetin joukkue menesty kaudesta toiseen.

On muistettava, että Ässien areenaan sijoittamat eurot rasittavat taloutta vielä vuosia ja tekevät jokaisesta tappiollisesta tilikaudesta henkisesti tavallista raskaampia. Liipaisinsormi voi olla herkässä, kun takaraivossa muhii ajatus, ettei kovin moneen heikkoon peräkkäiseen vuoteen ole yksinkertaisesti varaa.

Silti yhden taloudellisesti heikon kauden jälkeen annetut potkut tuntuvat hätäisiltä, jos ne tulevat pelkästään tappioihin nojaten. Miksei Perttula saanut mahdollisuutta paikata virheitään?

Ei vaadi maisterin papereita ymmärtääkseen, että taustalla on varmasti muutakin kuin yksi epävireisesti hoidettu tilikausi. Eihän tämä sentään ensimmäinen kerta ole Ässien historiassa, kun tulos painuu pakkaselle.

Perttula oli tullessaan piristävä jokerikortti, joka osoitti fiksuilla puheenvuoroillaan ja ajatuksillaan, että hänellä on raikkaita näkemyksiä ja niin sanottua boksin ulkopuolista ajattelua, jota hän toi kiekkopiirien ulottumattomista.

Tärkeä kysymys on nyt, kuka ohjaa laivaa jatkossa? Talousosaamisen lisäksi uudella toimitusjohtajalla pitäisi olla tiettyä tuoreutta, uskottavuutta ja ymmärrystä 2010-luvun urheilubisneksestä. Kiekkotaustastakaan tuskin olisi tässä tilanteessa haittaa.

Onnea hakuprosessiin, Ässät.


Lue myös nämä


Kommentit (17)

  • Nimetön

    Eeva Perttula oli yksi harvoja positiivisia asioita ässä-kuvioissa viime aikoina. Valitettava ratkaisu että Hänestä tehtiin syyllinen ongelmiin jotka jäävät ässiin Eevan lähdöstä huolimatta. Tsemppiä Eeva.

  • Nimetön

    Playoff kevät jäi kyllä lyhyeksi kuten tiedämme mutta miksi niissä kävi niin vähän yleisöä. Eikö olisi hallin pitänyt olla täysi koska ei sitä joka kevät ole ollut tarjolla?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio