Pääkirjoitus

KOK teki ainoan oikean päätöksen, jonka edessä nöyrtyi jopa Putin

KOK teki ainoan oikean päätöksen, jonka edessä nöyrtyi jopa Putin
Pasi Mattila

Kansainvälinen olympiakomitea päätti tiistaina sulkea Venäjän kokonaan ulos kahden kuukauden päästä Etelä-Korean Pyeongchangissa alkavista talviolympialaisista.

Päätös oli olympialiikkeen uskottavuuden kannalta ainut mahdollinen.

Sen jälkeen, kun Venäjän antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodthsenkov paljasti maan käyttäneen valtiojohtoista doping-ohjelmaa omissa Sotshin kotitalvikisoissaan, ei KOK:lle jäänyt vaihtoehtoja.

Mitä tämä sitten tarkoittaa olympialaisten kannalta? Ei välttämättä paljon, sillä venäläisurheilijat voivat yhä matkustaa Pyeongchangiin ja osallistua olympialaisiin. Heitä tosin vaaditaan esittämään tarkkaan vaaditut asiakirjat siitä, etteivät he ole käyttäneet dopingia.

Venäjän lipun alla urheilijoita ei kuitenkaan nähdä, vaan he kilpailevat neutraaleina olympiaurheilijoina. Tämä saattaa karsia joukosta muutaman urheilijan, sillä venäläisten kansallistunto on vahva. He arvostavat kotimaansa lipun alla kilpailua jopa enemmän kuin henkilökohtaista olympiapaikkaa.

Venäjän presidentille Vladimir Putinille KOK:n päätös oli myös kova isku. Keskiviikkoa Putin joutui harvinaiseen tilanteeseen, kun hän nöyrtyi päätöksen edessä. Venäjän johtaja linjasi, ettei maa aio boikotoida talviolympialaisia.

Tämä on helpotus etenkin jääkiekkoturnauksen kannalta. Mikäli venäläiset olisivat boikotoineet kisoja ja Putin olisi päättänyt peruuttaa KHL:n olympiatauon, olisi turnauksessa nähty käytännössä vain C-tason maajoukkueita. Nyt NHL-pelaajien poissaolokaan ei täysin vie turnauksen arvokkuutta.

KOK:n päätös ei suinkaan ole ensimmäinen lajiaan. Kansainvälinen yleisurheiluliitto teki oman päätöksensä jo ennen Rion olympialaisia. Tuolloin venäläiset yleisurheilijat edustivat itseään ja kilpailivat olympialipun alla. Sama linja oli myös viime kesän MM-kilpailuissa.

Tulevaisuuden kannalta mielenkiintoisinta onkin tulevien jalkapallon MM-kisojen kohtalo, sillä ne kilpailut pidetään ainakin tällä tietoa Venäjällä ensi kesänä. Noiden kisojen järjestelyistä vastaava varapääministeri Vitali Mutko sai juuri KOK:lta elinikäisen kiellon olympialaisiin. Hän toimi Sotshin aikaan Venäjän urheiluministerinä.

Fifa ei ole reagoinut Mutkon saamaan tuomioon millään lailla. Se ei valitettavasti läpikorruptoituneessa kansainvälisessä jalkapalloyhteisöltä ole kovinkaan yllättävää.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Venäjän valta ja iso osa kansasta ei tietysti voi ymmärtää KOK:n päätöstä, sitä että Venäjä ei saa toimia niin kuin se aina on tottunut toimimaan – olemaan piittaamatta mistään säännöistä jos ne rajoittavat Venäjän mahdollisuuksia. Sopimukset ja säännöt ovat Venäjän näkökulmasta tehty vain rajoittamaan muita, Venäjän täytyy saada elää kuin pellossa – kaikilla areenoilla.
    Ei taaskaan mitään uutta auringon alla.

  • Nimetön

    Oliko toimenpiteen tarkoituksena nöyryyttää Putinia välittämättä venäläisistä urheilijoista? Vaikea on ymmärtää tällaista venäläisten urheilijoiden kohtelua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio