Koiviston Iskun Jarmo Rissanen extreme-triathlonin voittoon Alpeilla

Aki Honkasalo
Koiviston Iskun Jarmo Rissanen extreme-triathlonin voittoon Alpeilla

Jarmo Rissanen nousi vaativan extreme-triathlonin ylivoimaiseen voittoon.

Marita Lehtojoki

Koiviston Iskun Jarmo Rissanen voitti Alps Man Xtreme Triathlon -tapahtuman Ranskan Alpeilla lauantaina. Lac d'Annecyssä Ranskan Haute-Savoiessa järjestetyn täyden triathlonmatkan kilpailun 180 kilometrin pyöräosuudella oli nousua 4 300 metriä ja 42 kilometrin juoksuosuuden viimeisellä puolikkaalla noustiin yli 1 200 metriä.

Lähes kellon ympäri kestänyt kilpailu sisälsi vaihtelevia tilanteita. Jokainen osanottaja koki jossain vaiheessa heikkoja hetkiä. Rissasen heikot hetket päättyivät kuitenkin juoksuosuuden puolivälissä, ja suomalainen nousi koko kilpailun ylivoimaiseen voittoon.

3,8 kilometrin uinnin jälkeen alkoivat kilpailun vaativimmat osuudet. Pituudeltaan 180 kilometrin pyöräilyosuus sisälsi kuusi vuorinousua.

Heti alkajaisiksi noustiin Semnozin nousu. Sama vuori oli Ranskan ympäriajon 2013 viimeisen vuorietapin loppunousuna. Siinä Nairo Quintana nousi etappivoitollaan kokonaiskilpailun kakkoseksi ohi hyytyneen Alberto Contadorin.

–Tuntui, ettei se nousu loppunut koskaan, mutta kolmas Col de Presin nousu tuntui vielä hirveämmältä, sillä se oli jyrkempi, Rissanen kertoi Kestävyysurheilu.fi:lle.

Vahvana polkijana tunnettu suomalainen ei tällä kertaa vetänyt pyöräosuutta äärirajoilla, sillä hän tiesi, ettei se kannata. Kisapäivänä lämpötila kohosi 27 asteeseen.

–Jos joku polki ohi niin tiesin, että se hyytyy kyllä myöhemmin. Pelkkä pyöräosuus oli niin hirveä, että jos sen olisi tullut äärirajoilla, ei juoksusta olisi tullut yhtään mitään, Rissanen kertasi.

Juoksuosuudelle Rissanen lähti kuudentena. Pyöräilyn lopuksi Koiviston Iskun mies tunsi itsensä erittäin vahvaksi, mutta ongelmat alkoivat juoksun ensimmäisellä juottopisteellä. Joko järjestäjien geeli tai geelin mukana tarjottu paikallinen vesijohtovesi sekoitti Rissasen mahan.

–Jouduin käymään monta kertaa puskan puolella ja jo ohittamani kilpailijat tulivat takaisin eteen. Vatsaongelmat pistivät olon sen verran heikoksi, että mietin, tuleeko tässä jo keskeytys, Rissanen kertoi.

Kisan voitto ratkesi vasta 36 kilometrin juoksun jälkeen. Johdossa ollut Guillaume Belgy tuli Rissasen ohittamaksi noin kuusi kilometriä ennen maalia. Kilpakumppani tiesi, ettei suomalaista pysäytä enää mikään ja hän jopa onnitteli Rissasta nousussa, jossa molempien oli otettava kävelyaskelia.

Viimeiset kahdeksan kilometriä voittaja joutui nousemaan ilman nestettä. Viimeisellä paikalla ei ollut tarjolla enää muuta kuin vettä, eikä Rissanen uskaltanut sitä juoda. Noin 1 600 metrin korkeudella sijainneeseen maaliin Rissanen saapui 11 tuntia 39 minuuttia ja 42 sekuntia lähtölaukauksen jälkeen.

Ranskalainen Belgy sakkasi lopussa niin pahasti, että putosi viime kilometreillä maanmiehensä Cedric Jacquotin taakse kolmanneksi yli 19 minuutin päähän Rissasesta. Ruotsin Andreas Linden jäi ranskalaisten takana täpärästi neljänneksi.

Rissasen seuraava kilpailu on Lahden Ironman -puolimatka vajaan kolmen viikon kuluttua, mikäli mies on kesäkuun lopussa pirteä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio