kolumnit

Katsomon asiantuntija tietää paremmin – "Meinasit sit kusta tämänki"

Katsomon asiantuntija tietää paremmin – "Meinasit sit kusta tämänki"
Pasi Mattila

Pesäkarhujen pelinjohtaja Sami Österlund sai viidennen naisten superpesiksen välierän jälkeen kovin porilaisen kiitoksen voitosta. Fani lähestyi pelinjohtajaa sanallisesti näin: "Meinasit sit kusta tämänki, mut onnee hei!"

En tiedä varmaksi, mutta arvaan kuitenkin, että kyseinen palautteen antaja edusti pesäpallokatsomoissa hyvin viihtyvää lajia. Asiantuntijaa.

Asiantuntijan tunnistaa helposti. Asiantuntija kiihtyy pesäpallopelin aikana jo ensimmäisessä vuoroparissa ja viimeistään toisen vuoroparin aikana asiantuntijalta alkaa tulla äänekkäitä huomautuksia tai mukahauskoja sutkautuksia. Näiden jälkeen asiantuntija ääntelee joko tuhahdellen tai räkättämällä röhönaurun.

Useimmiten arvostelun ja vitsailun kohteina ovat kotijoukkueen pelinjohtajan tapa peluuttaa sekä pesätuomarien tapa nähdä jokainen tilanne väärin.

Asiantuntijan ehdoton lempiaihe on kopittaminen. Kun kotijoukkue siirtää kahden palon tilanteessa tarkoituksellisesti (ja erittäin järkevästi) seuraavan vuoroparin lyöntijärjestyksen aloitusta mahdollisimman lähelle kärkeä kopittamalla etenijöitä, alkaa päässä sauhuta. "Eikö nyt mitään muuta ratkaisua ole"

Toinen asiantuntijan lempitilanteista on kotiuttaminen. Kun pallo kaartaa kauniisti koppareiden eteen, mutta etenijä seisoo yhä paikoillaan kolmospesällä, on asiantuntijalla taas asiaa: "Miksei sitä merkkiä nyt voinut laittaa päälle?", jälkiviisas kysyy.

Asiantuntija ei siis ymmärrä, tai halua ymmärtää, että huipputason pesäpallossa lähes jokainen sisäpelin liike on tarkkaan harkittu. Tahallinen kopin lyöminen on taktinen valinta, jolla pyritään tasoittamaan tietä voittoon, eikä suinkaan kiusaamaan katsojia epäviihdyttävällä lyöntiratkaisulla.

Tänään Porissa pelattavassa naisten 2. finaaliottelussa on varmasti asiantuntijoita paikalla laumoittain. Toivoakseni tuo lauma keskittyy tänään vain kotijoukkueen (tai vierailija Manse PP:n) kannatukseen ja jättää omat perustelemattomat neuvonsa toiseen kertaan.

Kentällä on tämän kesän kaksi parasta joukkuetta, ne eivät kaipaa katsomon neuvoja.


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Onhan siellä turhaakin huutelua, mutta ne ketkä ymmärtävät lajista ovat isossa määrin oikeassa kritiikkinsä suhteen. ”Nalle” Viljanen kommentoinnillaan on tuonut näitä epäkohtia hienosti esiin TV-lähetyksissä. Täysin järjen vastaista peluuttamista, ei ”tarkkaan harkittua” neroutta.

  • Nimetön

    Olipas joo osuva kirjoitus!! Ihan tv:n välityksellä 3. Finaalin supervuoron ratkaisut seuranneena, en voi kuin ihmetellä Pesäkarhujen ratkaisua?! Enkä ole asiantuntija- lähinnä penkkiurheilija. Katsoppas Pasi sinäkin se!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio